Bijna elke persoon ter wereld krijgt op enig moment in zijn leven gaatjes in zijn tanden en ongeveer 70% van de wereldbevolking ervaart verschillende gradaties van gingivitis. Volgens het Health 2000-bevolkingsonderzoek lijdt meer dan de helft van de Finnen van 30 jaar of ouder aan tandvleesaandoeningen. Niet-gedetecteerde orale en chronische infecties kunnen bijdragen aan het optreden van veel ernstige ziekten, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes en longkanker, en kunnen het risico op voortijdige bevalling bij aanstaande moeders vergroten.
Regelmatig tandenpoetsen is de beste manier om tandziekten te voorkomen, maar het is niet altijd voldoende. Microscopische plaque wordt vaak achtergelaten na het tandenpoetsen.
Koite Health, opgericht door onderzoekers van de Universiteit van Aalto en het Universitair Ziekenhuis van Helsinki (HUS), lanceert een methode voor thuisgebruik die de bacteriën streptococcus mutans en de bacteriën die tandvleesontsteking veroorzaken, doodt. Het is wetenschappelijk bewezen dat de behandeling de markers vermindert die wijzen op vroege gingivitis en plaquevorming.
“Tandziekten worden veroorzaakt door het gecombineerde effect van de bacteriegemeenschap en streptococcus mutans speelt een sleutelrol in tandcariës. Voor plaque lijkt mutans een beetje op de eerste viool die een concert begint. Het hecht eerst aan de tand en opent de deur voor andere bacteriën, ”zegt onderzoeker Tommi Pätilä, die een hartchirurg is in het New Children’s Hospital.
De behandeling begint met een mondwater dat een lichtabsorberende verbinding bevat. De oplossing wordt 30 seconden in de mond gespoeld zodat de lichtgevoelige substantie erin blijft plakken aan de plak. De stof wordt geactiveerd met een lichtactivator die tussen de tanden wordt geplaatst. Dual-light-therapie wordt gedurende 10 minuten op het gehele tandheelkundige gebied toegediend.
“De lichtgevoelige stof in de bruistablet hecht zich aan de oppervlaktestructuren van de bacteriën. Rood licht activeert de stof en initieert een kettingreactie die de bacteriën doodt. Tegelijkertijd toegediend antibacterieel blauw licht verbetert het effect aanzienlijk ”, legt Pätilä uit.
Op basis van de studies beïnvloedt de behandeling alleen de doelgerichte bacteriën en blijft de bacteriële flora in de mond divers. Bovendien veroorzaakt dubbele lichttherapie geen bacteriële weerstand.