De corona epidemie begon al een maand eerder

De coronavirusepidemie begon een maand eerder dan tot nu is gemeld en moet nog onder controle worden gebracht blijkt uit een nieuw model voor ziektetransmissie dat is ontworpen door onderzoekers van de Universiteit van Toronto.

Met behulp van open access-gegevens die dagelijks worden bijgewerkt, repliceert het model epidemiologische scenario’s en kunnen onderzoekers verhalen laten testen over de uitbraak die is ontstaan ​​in Wuhan, China – inclusief het idee dat het in december is begonnen.

Het werk is gedetailleerd in de Annals of Internal Medicine terwijl het model zelf hier te vinden is.

https://art-bd.shinyapps.io/nCov_control/

“Je kunt dit niveau van gevallen niet bereiken als de epidemie in december begon, zelfs als je de reproductie heel hoog duwde”, zegt David Fisman, een professor aan de Dalla Lana School of Public Health en een van de makers van het model.

“Als je een reproductienummer van drie hebt, had de epidemie medio december niet kunnen starten, omdat het volgens de grafiek de gevallen die in december zijn gevonden, tegenspreekt.”

In de epidemiologie verwijst reproductie naar het aantal secundaire gevallen dat een enkel geval in een vatbare populatie kan infecteren.

“Het moest eerder zijn, wat een aantal interessante vragen oproept over hoe dit is ontstaan”, zegt Fisman. “De plausibele startdatum lijkt half november te zijn.”

De tool werpt ook inzichten in de internationale inspanningen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

In samenwerking met Ashleigh Tuite, een aanvullende docent bij Dalla Lana, wijst Fisman naar twee groene stippen op de interactieve grafiek. De Chinese overheid heeft medio januari beheersingsmaatregelen geïmplementeerd, maar volgens de grafiek is het reproductieaantal van de ziekte nog niet lager dan één – het niveau dat nodig is voor controle.

“Zelfs met een reproductie van minder dan één … wanneer we naar 14 januari kijken, gebeurt die niveauregeling niet omdat de waargenomen gevallen dat niveau overschrijden,” zegt Fisman.

Reproductienummers zijn niet minder dan één sinds de Wereldgezondheidsorganisatie de epidemie volgens het model formeel tot een noodsituatie van internationale zorg op 30 januari verklaarde.

Fisman zegt dat het ongeveer een week duurt om iemand te infecteren en dat de persoon de symptomen van het virus vertoont. “Wat je vandaag ziet [in de grafiek] is wat er vorige week is gebeurd.”

Met het model kunnen gebruikers ook plausibele epidemiecurven of scenario’s maken om het traject van de uitbraak te observeren. Fisman zegt dat het een vereenvoudigde versie van de werkelijkheid is die doorlopende verhalen kan uitsluiten.

“Je kunt hiermee spelen om te zien hoe de reactie het doet”, zegt hij. “Het is een kwalitatief hulpmiddel, maar er is ook veel dat we niet met zekerheid kunnen zeggen. Als de gevallen een scherpe bocht naar rechts maken en stoppen met stijgen, zijn er twee mogelijkheden: controle is bereikt of de middelen raken op. We kunnen die niet alleen met de grafiek onderscheiden. ”

Universiteit van Toronto