Een academicus van de Universiteit van York beweert dat sommige marihuanabedrijven onderhandse marketingtechnieken gebruiken om consumenten te misleiden over de medicinale voordelen van hun producten. Huidig bewijs suggereert dat 1 op de 10 cannabisgebruikers het risico loopt om cannabisafhankelijkheid te ontwikkelen.
In een recent commentaar, gepubliceerd in het American Journal of Public Health, zegt Theodore Caputi dat marihuanamarketeers opzettelijk de resultaten van zwakke en voorlopige studies promoten als bewijs van gezondheidsvoordelen voordat er meer robuuste studies beschikbaar zijn. Door provocerende artikelen te schrijven over kleinschalige medische marihuanastudies en deze te verspreiden via online blogs, nieuwssites en sociale mediasites, brengen marketeers gezondheidsclaims over aan consumenten.
Biomedisch jargon
Caputi, een promovendus van het Department of Health Sciences van de University of York, zei: “Door gezaghebbende uitspraken en biomedisch jargon kunnen consumenten misleid worden door te geloven dat deze relaties tussen het gebruik van marihuana en gezondheidsvoordelen eerder wetenschappelijk zijn dan ontluikend theorieën.”
De heer Caputi zegt dat marihuanabedrijven deze nieuwe marketingtechniek gebruiken, ook wel ‘onderzoek als marketing’ genoemd, niet alleen om het publiek te misleiden door te veronderstellen dat de resultaten van zwakke studies overtuigend zijn, maar ook om de dure, grootschalige klinische proeven te voorkomen die regelgevers eisen van bedrijven dat ze expliciet gezondheidsclaims maken.
“Naast het bedreigen van de veiligheid en de autonomie van medische consumenten, heeft‘ onderzoek als marketing ’het potentieel om de waarde van rigoureus wetenschappelijk onderzoek te verminderen en het vertrouwen van de consument in medische wetenschappen te ondermijnen,” voegde Caputi eraan toe.
“Als marihuanabedrijven gezondheidsclaims kunnen doen via goedkope, zwakke studies, waarom zouden ze dan ooit investeren in dure, robuuste studies van de gezondheidsrisico’s en voordelen van marihuana?”
“Als samenleving zullen we de voordelen van robuuster onderzoek naar de gezondheidseffecten van het gebruik van marihuana mislopen”.
Internationale bedrijven
Marihuana en op marihuana gebaseerde medische producten worden nu legaal verkocht in 30 Amerikaanse staten en sommige landen van de Europese Unie.
De wijdverbreide legalisering van medische marihuana heeft geleid tot een ongekend hoog investeringsniveau in marihuana, waarbij kleine, onafhankelijke winkels worden vervangen door gepolijste, nationale en internationale bedrijven.
Naarmate de industrie geavanceerder is geworden, is de marketing dat ook. De heer Caputi zegt dat regelgevers moeten worden belast met het handhaven van bestaande regelgeving en het handhaven van strikte grenzen tussen vrije persjournalistiek en marihuanamarketing.
Journal-redacteuren en de pers, op de hoogte van marketingstrategieën voor ‘achterbaks’, moeten extra onderzoek toepassen op door de industrie gefinancierde marihuanastudies en zich verzetten tegen een brede publicatie van voorlopige resultaten, voegde de heer Caputi eraan toe.