Een nieuwe analyse van de klinische proeven met HPV-vaccins om baarmoederhalskanker te voorkomen, roept twijfels op over de effectiviteit van de vaccins. De analyse, gepubliceerd door het Journal of the Royal Society of Medicine, beoordeelde 12 gepubliceerde Fase 2 en 3 gerandomiseerde gecontroleerde werkzaamheidsonderzoeken van de HPV-vaccins Cervarix en Gardasil.
De analyse, uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Newcastle en de Queen Mary University in Londen, bracht veel methodologische problemen aan het licht bij het ontwerp van de fase 2 en 3 effectiviteitsstudies, wat leidde tot onzekerheid over de effectiviteit van HPV-vaccinatie.
De onderzoekers ontdekten dat de proeven niet waren ontworpen om baarmoederhalskanker op te sporen, wat decennia nodig heeft om zich te ontwikkelen. Vrouwen in de proeven werden gedurende zes jaar of minder opgevolgd, met uitzondering van één proefverlenging tot iets minder dan negen jaar. Hoewel de onderzoekers bewijs vonden dat vaccinatie abnormale celveranderingen van lage kwaliteit voorkomt, zeiden ze dat dit niet klinisch belangrijk is omdat er geen behandeling wordt gegeven.
Hoofdonderzoeker dr. Claire Rees van de Queen Mary University in Londen zei: “Proeven kunnen de werkzaamheid hebben overschat door hoogwaardige baarmoederhalsaandoeningen te combineren met laagwaardige baarmoederhalsveranderingen die vaker voorkomen maar vaak spontaan oplossen zonder vooruitgang. We vonden onvoldoende gegevens om te concluderen dat het HPV-vaccin abnormale celveranderingen van hogere kwaliteit voorkomt die zich uiteindelijk kunnen ontwikkelen tot baarmoederhalskanker. ”
Dr. Rees voegde eraan toe: “Abnormale celveranderingen zijn waarschijnlijk overdiagnosticeerd in de onderzoeken omdat cervicale cytologie werd uitgevoerd na 6-12 maanden in plaats van met het normale screeningsinterval van 36 maanden. Dit betekent ook dat de onderzoeken de werkzaamheid van het vaccin, opnieuw omdat sommige van de laesies spontaan zouden zijn teruggelopen. ”
De onderzoekers ontdekten ook dat de proefpopulaties beperkt relevant en geldig waren voor instellingen in de echte wereld. De vrouwen in de proeven waren ouder dan de doelpopulatie.
Co-auteur van de studie, professor Allyson Pollock, van de universiteit van Newcastle, roept nog steeds op tot vrouwen om regelmatig een screening op baarmoederhalskanker bij te wonen: “We hebben goed bewijs dat cervicale screening het risico op baarmoederhalskanker bij vrouwen aanzienlijk vermindert, ongeacht of ze gevaccineerde.”