Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft antibioticaresistentie wereldwijd alarmerende niveaus bereikt. WHO-secretaris-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus zegt dat het honderd jaar medische vooruitgang in gevaar brengt. Het vinden van een oplossing voor dit probleem is een van de meest dringende uitdagingen in de gezondheidszorg. Dit is waar het Phage4Cure-project in beeld komt.
Partners in dit project, waaronder het Fraunhofer Institute for Toxicology and Experimental Medicine ITEM in Braunschweig, willen bacteriële virussen inschakelen, ook bekend als bacteriofagen of eenvoudig fagen, om oorlog te voeren tegen bacteriële infecties. Fagen zijn virussen die binnendringen en zich vermenigvuldigen in bacteriën, waardoor ze uiteindelijk gaan lyseren of barsten.
Het grote voordeel van fagen is dat ze alleen een specifieke gastheerbacterie aanvallen en lichaamscellen en andere bacteriën negeren. In Duitsland hebben faagpreparaten nog geen goedkeuring van de regelgever gekregen, en daarom proberen de Phage4Cure-partners fagen als een nieuw medicijn te ontwikkelen. “Faagtherapie is niets nieuws; landen van de voormalige Sovjetunie gebruiken het al tientallen jaren met succes.
Dit soort gepersonaliseerde behandeling is echter nog niet goedgekeurd in Duitsland, een belangrijke reden hiervoor is het ontbreken van klinische onderzoeken. Maar nu, in het licht van antibioticaresistentie, richt meer en meer onderzoek zich op fagen – vooral omdat er geen nieuwe antibiotica worden ontwikkeld door de farmaceutische industrie ”, zegt prof. Holger Ziehr, projectmanager bij Fraunhofer ITEM.