Medicinale cannabis verlicht op de lange termijn mogelijk geen slaapproblemen

Gebruikers kunnen tolerantie opbouwen voor slaapverwekkende effecten, suggereren onderzoekers

Medicinale cannabis verlicht op de lange termijn misschien geen slaapproblemen bij mensen met chronische pijn, omdat frequente gebruikers tolerantie kunnen opbouwen voor de slaapverwekkende effecten, suggereert voorlopig onderzoek online gepubliceerd in BMJ Supportive & Palliative Care.

Een tweede studie die vandaag ook in het tijdschrift is gepubliceerd, suggereert dat cannabinoïden (de actieve chemische stoffen in medicinale cannabis) op basis van huidig ​​bewijs geen rol spelen bij aan kanker gerelateerde pijn.

Men denkt dat chronische pijn tussen 19% en 37% van de volwassenen in de ontwikkelde wereld treft en gaat vaak gepaard met slaapproblemen, waaronder moeilijk kunnen komen (latentie) en in slaap blijven en vroeg wakker worden.

In het eerste onderzoek wilden de onderzoekers nagaan welke invloed medicinale cannabis zou kunnen hebben op slaapproblemen die mensen ouder dan 50 jaar ervaren met chronische pijn die minstens een jaar heeft geduurd.

Ze beoordeelden de slaapkwaliteit en pijnscores van 128 mensen die werden behandeld in een gespecialiseerde pijnkliniek: 66 van hen gebruikten medicinale cannabis om hun slaapproblemen te beheersen en 62 deden dat niet.

In totaal zei ongeveer een op de vier (24%) dat ze altijd vroeg wakker werden en niet in staat waren om weer in slaap te vallen; een op de vijf (20%) gaf aan altijd moeite te hebben om in slaap te vallen; en ongeveer een op de vijf (27%) zei dat ze ’s nachts wakker werden.

Medicinale cannabisgebruikers hadden de drug gemiddeld 4 jaar gebruikt en consumeerden ongeveer 31 g per maand. De meeste (69%) rookten het, met ongeveer 20% hetzij cannabisolie of damp.

Na rekening te hebben gehouden met potentieel invloedrijke factoren, waaronder gemiddelde pijnscore, leeftijd, geslacht, gebruik van andere slaapmiddelen of antidepressiva, waren medicinale cannabisgebruikers minder geneigd om ’s nachts wakker te worden dan niet-gebruikers.

Maar er waren geen verschillen tussen de twee groepen in de tijd die nodig was om te slapen of de frequentie van vroeg ontwaken.

Nadere analyse van de slaappatronen van de medicinale cannabisgebruikers toonde aan dat de frequentie van gebruik gepaard ging met meer moeite om in slaap te vallen en vaker wakker worden tijdens de nacht.

“Dit kan de ontwikkeling van tolerantie aangeven,” suggereren de onderzoekers, hoewel ze erkennen dat meer frequente gebruikers mogelijk meer pijn hebben of depressief / angstig zijn, wat op zijn beurt kan worden geassocieerd met meer slaapproblemen, voegen ze eraan toe.

Dit is een observationele studie en kan als zodanig geen oorzaak vaststellen, toegevoegd waarbij het aantal betrokken personen klein was en er geen details waren over het tijdstip waarop mensen cannabis gebruikten.

Maar zeggen de onderzoekers: “Deze bevindingen hebben grote gevolgen voor de volksgezondheid gezien de veroudering van de bevolking, de relatief hoge prevalentie van slaapproblemen in deze populatie, samen met het toenemende gebruik van medicinale cannabis.”

In de tweede studie wilden onderzoekers weten of cannabinoïden – actieve stoffen (THC of CBD); THC-extract; medicinale cannabis; en goedgekeurde medicijnen die cannabis bevatten – kunnen kankerpijn effectief verminderen.

Ze zochten gegevens uit klinische onderzoeken waarin het gebruik van cannabinoïden werd vergeleken met dummy-pillen (placebo) of bij gebruik naast opioïden om kankerpijn bij volwassenen te verlichten.

Ze bundelden de gegevens van vijf relevante onderzoeken, waarbij 1442 mensen betrokken waren. De resulterende analyse toonde aan dat veranderingen in gemiddelde pijnintensiteitsscores niet verschilden tussen degenen die cannabinoïden gebruikten en degenen die placebo kregen.

Bovendien werden cannabinoïden geassocieerd met een aanzienlijk hoger risico op bijwerkingen, zoals slaperigheid en duizeligheid.

De onderzoekers accepteren dat een pijnscore misschien niet de beste maatregel is om de complexiteit van langdurige pijn adequaat vast te leggen.

Desalniettemin concluderen ze dat medicatie, om nuttig te zijn, de nadelen ervan moet opwegen. “Deze systematische review levert goed bewijs dat cannabinoïden geen rol spelen bij aan kanker gerelateerde pijn,” en kunnen daarom niet worden aanbevolen, schrijven ze.

Persbericht British Medical Journal