Een unieke studie die de vervuiling in het stadscentrum nabootst, laat zien hoe slechts binnen twee uur met slechte lucht het hele hart en de bloedvaten nadelig beïnvloedt. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology, een tijdschrift van de European Society of Cardiology (ESC) .
“Na twee uur ademen van vervuilde lucht, toonden de deelnemers aan de studie de eerste stappen van hart- en vaatziekten en de effecten duurden 24 uur,” zei studie-auteur professor Dimitris Tousoulis van de Nationale en Kapodistrische Universiteit van Athene, Griekenland. “Om permanente schade te voorkomen, moesten we de vervuilingsniveaus in het onderzoek onder veilige grenzen houden, wat impliceert dat zelfs” veilige “niveaus vaak schadelijk zijn voor de gezondheid, zoals vaak voorkomt bij stadsbewoners.”
Populatiestudies hebben het negatieve verband aangetoond tussen luchtverontreinigende stoffen (waarvan 50% afkomstig is van dieseluitlaatgassen) en cardiovasculaire gezondheid. De specifieke effecten van dieselemissies op het lichaam, die tot ziekte leiden, zijn echter niet volledig bekend.
Deze studie verduidelijkt hoe het ademen van stedelijke niveaus van dieseluitlaatgassen voor een relatief korte tijd langdurige en meerdere effecten op het cardiovasculaire systeem heeft.
In totaal werden 40 gezonde vrijwilligers gerandomiseerd naar dieseluitlaatgassen of gefilterde lucht gedurende twee uur in een speciaal ontworpen hermetisch afgesloten (luchtdicht) laboratorium. Na vier weken wisselden de deelnemers om, zodat iedereen een sessie over vervuiling en een sessie in de schone lucht had.
Voor de vervuilingssessie werden dieselemissies geproduceerd door een dieselmotor. Gedurende de sessie leken niveaus van koolmonoxide en andere verontreinigende stoffen op die in drukke stadscentra.
Om de impact van dieseluitlaatgassen op het cardiovasculaire systeem te beoordelen, hebben de onderzoekers de bloedvatfunctie en soepelheid, hartslag, bloedstolling en ontsteking gemeten – die allemaal de gezondheid van het hart en de bloedvaten aangeven. Om ervoor te zorgen dat eventuele wijzigingen in deze parameters te wijten waren aan dieselemissies, vermeden de deelnemers alcohol, cafeïne, roken en veranderingen in het dieet tijdens de studieperiode.
Vergeleken met gefilterde lucht had vervuilde lucht een langdurig (minimaal 24 uur) schadelijk effect op alle metingen.
“We hebben de belangrijkste stappen beoordeeld in het proces waarbij bloedvaten verstopt raken en uiteindelijk een hartaanval of beroerte veroorzaken”, legt professor Tousoulis uit. “Kortdurende blootstelling aan dieseluitlaatgassen beïnvloedt tegelijkertijd deze fasen, met langdurige effecten.”
Hij concludeerde: “Onze studie biedt inzicht in de mechanismen waarmee dieseluitlaatgassen het cardiovasculaire risico verhogen. De schadelijke effecten die in dit onderzoek worden getoond, zullen zich waarschijnlijk vermenigvuldigen met herhaalde – en voor sommige mensen levenslange – blootstelling aan hoge niveaus van dieseluitlaatgassen in steden, zwaar verkeer, wegtunnels, afgesloten garages en op grote snelwegen. Efficiëntere volksgezondheidsmaatregelen zijn nodig om de luchtkwaliteit in steden te verbeteren en onnodige hartaanvallen en beroertes te voorkomen. “