Onderzoek van de Universiteit van Tel Aviv wijst op een positieve relatie tussen kinderen en hun broers en zussen met een verstandelijke beperking
Tel Aviv – De relatie tussen broers en zussen is het langst waarvan de meeste mensen in hun leven zullen genieten en staat centraal in het dagelijks leven van kinderen. Uit een nieuwe studie van de Universiteit van Tel Aviv en de universiteit van Haifa blijkt dat de relaties tussen kinderen en hun broers en zussen met een verstandelijke handicap positiever zijn dan die tussen typisch ontwikkelende broers en zussen.
Het onderzoek onderzoekt de relaties van typisch ontwikkelende kinderen met broers en zussen met en zonder intellectuele handicaps door middel van illustraties en vragenlijsten. Het werd geleid door Prof. Anat Zaidman-Zait van het Departement voor Schooladvies en Speciaal Onderwijs aan de Constantiner School of Education van TAU en Dr. Dafna Regev en Miri Yechezkiely van de Graduate School of Creative Art Therapies van de Universiteit van Haifa. De studie werd onlangs gepubliceerd in Research in Developmental Disabilities.
“Het hebben van een kind met een handicap in een gezin stelt unieke eisen aan alle gezinsleden, inclusief de ontwikkeling van broers en zussen,” legt prof. Zaidman-Zait uit. “Hoewel er uitdagingen zijn, gaan ze vaak gepaard met positieve bijdragen op zowel korte als lange termijn.
“Door ons onderzoek ontdekten we dat relaties tussen kinderen met broers en zussen met intellectuele handicaps zelfs meer ondersteunend waren dan die tussen typisch ontwikkelde broers en zussen. We ontdekten met name dat kinderen met broers en zussen met intellectuele handicaps hoger scoorden op empathie, onderwijs en nabijheid en lager scoorden op conflict en rivaliteit dan die met typisch ontwikkelende broers en zussen. ”
Tot nu toe heeft onderzoek naar de invloed van broers en zussen met een ontwikkelingsstoornis op sociaal-emotionele en gedragsresultaten van kinderen gemengde bevindingen opgeleverd. Soms suggereerden de bevindingen dat het hebben van een broer of zus met ontwikkelingsstoornissen leidde tot grotere variabiliteit in het typisch ontwikkelen van gedrag en aanpassing van kinderen.
“Maar deze studies deden weinig om de innerlijke werelden van kinderen aan te boren, die echt alleen toegankelijk zijn via zelfexpressie in de vorm van kunst of zelfrapportage, onafhankelijk van ouderlijke interventie, wat de weg is die we in onze studie hebben gevolgd, “Zegt prof. Zaidman-Zait.
De wetenschappers beoordeelden ongeveer 60 kinderen van 8-11 jaar oud, de helft met typisch ontwikkelende broers en zussen, de helft met verstandelijk gehandicapte broers en zussen, door middel van tekeningen en een vragenlijst over hun relaties met hun broers en zussen. Moeders van beide broers en zussen werden ook gevraagd om een vragenlijst te beantwoorden over de kwaliteit van de relatie tussen broers en zussen.
“We gingen uit van de basisaanname dat artistieke creatie het mogelijk maakt interne inhoud visueel tot uitdrukking te brengen en dat zelfrapporten van kinderen een speciale toegevoegde waarde hebben in onderzoeken naar de kwaliteiten van broers en zussen, met name op gebieden waar ouders mogelijk minder inzicht hebben,” Prof. Zaidman-Zait zegt.
Beide sets van typisch ontwikkelende kinderen, met en zonder broers en zussen met een verstandelijke beperking, werden gevraagd om zichzelf en hun broers en zussen te tekenen. Gelicentieerde kunsttherapeuten gebruikten vervolgens verschillende criteria om de illustraties te “scoren”: de fysieke afstand tussen de figuren; de aanwezigheid of afwezigheid van een ouder in de afbeelding; de hoeveelheid detail die is geïnvesteerd in het zelfportret of de weergave van de broer of zus; en de hoeveelheid ondersteuning die een broer of zus in de afbeelding krijgt. De kinderen werd vervolgens gevraagd om de vragenlijst over broers en zussen in te vullen, waarin de gevoelens van nabijheid, dominantie, conflict en rivaliteit werden beoordeeld die zij voelden voor hun broers en zussen.
Bij het bekijken van de illustraties en vragenlijsten van de kinderen, evenals de vragenlijsten die de moeders van de kinderen hebben ingevuld, ontdekten de onderzoekers dat de kinderen met broers en zussen met een verstandelijke beperking aanzienlijk hoger scoorden op empathie, onderwijs en nabijheid in hun broer / zusrelatie en lager scoorden op conflict en rivaliteit in de relaties dan die met typisch ontwikkelende broers en zussen.
“Onze studie levert een waardevolle bijdrage aan de literatuur door een op kunst gebaseerde gegevensverzamelingstaak te gebruiken om nieuw licht te werpen op de unieke aspecten van de relaties van kinderen met broers en zussen met intellectuele handicaps die niet worden onthuld in mondelinge rapporten,” Prof. Zaidman- Zait besluit. “We kunnen stellen dat het hebben van een familielid met een handicap ervoor zorgt dat de rest van het gezin, met inbegrip van typisch ontwikkelende kinderen, meer aandacht heeft voor de behoeften van anderen.”
De onderzoekers hopen dat hun onderzoek, ondersteund door de Shalem Foundation in Israël, zal dienen als basis voor verder onderzoek naar kunstgebaseerde tools die de subjectieve ervaring van kinderen opwekken en documenteren.