Alzheimer: hersenprestaties verbeteren met nieuwe ultrasone methode

Bij neurologische aandoeningen zoals dementie van Alzheimer, de ziekte van Parkinson of multiple sclerose sterven zenuwcellen van de hersenen . Dit leidt tot hiaten in het geheugen, spraakstoornissen, stemmingswisselingen of verminderde mobiliteit en spiertrillingen bij de ziekte van Parkinson.

Na 6 jaar ontwikkeling hebben onderzoekers van MedUni Wenen van de Universitaire kliniek voor neurologie onder leiding van Roland Beisteiner nu wereldwijd een nieuwe therapiemethode ontwikkeld. Voor het eerst kan men echografie gebruiken, deze dringt niet-invasief door in alle delen van de hersenen en activeert die zenuwcellen en die kunnen bijdragen aan de regeneratie van hersenfuncties.

Eerste internationaal prominent gepubliceerde gegevens tonen aan dat dit de hersenprestaties kan verbeteren. Wenen heeft en neemt zo een internationale leidende positie in in een belangrijke ziektesector. De nieuwe methode heet transcraniële pulsstimulatie met echografie (TPS) en doet dit samen met de Zwitserse bedrijfspartner Storz Medical en hun partner projectmanager Ernst Marlinghaus. “De TPS maakt het voor het eerst wereldwijd mogelijk met een echografie direct op het schedelbot, niet-invasief, pijnloos in alle hersengebieden binnen te dringen en daar specifiek hersengebieden te richten en te activeren ”, legt Beisteiner uit.

Met de eerder beschikbare elektromagnetische methoden, b.v. transcraniële magnetische stimulatie (TMS) waarbij de magnetische velden inwerken op de hersenen om zenuwcellen te activeren of te remmen, was de nodige gerichte en diepe stimulatie niet mogelijk.

Link