Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


Kinderen en tieners die caloriearme gezoete dranken drinken, besparen geen calorieŽn

Amerikaanse kinderen en tieners die caloriearme gezoete dranken consumeerden, namen op een bepaalde dag ongeveer 200 extra calorieŽn binnen in vergelijking met degenen die water dronken, en namen ongeveer evenveel calorieŽn in beslag als jongeren die suikerhoudende dranken consumeerden.

"Deze resultaten dagen het nut van voeding of caloriearme gezoete dranken uit, als het gaat om het verminderen van calorieŽn en gewichtsbeheersing," zei Allison C. Sylvetsky, PhD, een assistent-professor bewegings- en voedingswetenschappen aan de George Washington University Milken Institute School of Volksgezondheid (Milken Institute SPH) en hoofdauteur van het onderzoek.

"Onze bevindingen suggereren dat water moet worden aanbevolen als de beste keuze voor kinderen en tieners." Uit een eerdere studie van Sylvetsky en collega's is gebleken dat kinderen en tieners vaak caloriearme zoetstoffen gebruiken, niet alleen in light frisdranken, maar ook in een verscheidenheid van caloriearm sap en sportdranken, evenals voedingsmiddelen en snacks.

Uit de studie van 2017 bleek dat de consumptie van caloriearme zoetstoffen met 200 procent is gestegen bij kinderen en tieners van 1999 tot 2012.

Ondanks de toename van hun populariteit weten onderzoekers nog steeds niet hoe deze zoetstoffen de totale energie-inname beÔnvloeden of dat ze nuttig zijn voor gewichtsbeheersing zoals ze bedoeld zijn. Om meer te weten te komen, bekeken Sylvetsky en haar collega's de terugroepacties van 7266 kinderen en tieners, die deelnamen aan de Nationale Gezondheid en Voedingsexamen-enquÍte van 2011 tot 2016.

Kinderen en tieners rapporteerden wat ze aten en dronken gedurende een periode van 24 uur. Het onderzoeksteam richtte zich op de gerapporteerde consumptie van gezoete dranken - die met caloriearme zoetstoffen en die met suiker. Kinderen en tieners die aangaven minder calorieŽn gezoete dranken te drinken, zoals een light frisdrank, slikten niet alleen extra calorieŽn in in vergelijking met waterverbruikers, maar namen ook meer calorieŽn op uit toegevoegde suikers in voedingsmiddelen en dranken in vergelijking met waterverbruikers.

Andere belangrijke bevindingen uit de studie omvatten:

Na correctie voor lichaamsgewicht, was het gebruik van caloriearme gezoete dranken, suikerhoudende dranken en gecombineerd gebruik van beide geassocieerd met 196, 312 en 450 hogere totale calorie-inname in vergelijking  met jongeren die overwegend water consumeerden. Consumenten van caloriearme gezoete dranken, suikerhoudende dranken en consumenten van beide namen 15, 39 en 46 extra calorieŽn binnen van toegevoegde suiker in vergelijking met waterverbruikers. Er werden geen verschillen in calorie-inname waargenomen tussen consumenten van caloriearme gezoete dranken en suikerhoudende dranken.

De hoogste calorie-innames werden gemeld bij kinderen en tieners die zowel  caloriearme gezoete dranken als suikerhoudende dranken consumeerden. Deze  bevindingen zijn vooral belangrijk omdat bijna een op de drie kinderen in  de Verenigde Staten nu overgewicht heeft of obesitas, waardoor ze een  verhoogd risico hebben op diabetes type 2 en andere ernstige gezondheidsproblemen. Deze studie was niet bedoeld om aan te tonen dat het drinken van caloriearme of caloriearme dranken ongezonde gewichtstoename oplevert.

Integendeel, de bevindingen van de studie suggereren een verband tussen het consumeren van gezoete dranken (suiker en / of caloriearme zoetstoffen bevatten) en hogere innames van zowel calorieŽn als suiker. Hoewel de rol van dieetdranken in gewichtsbeheersing nog steeds controversieel is, hebben experts gewogen met een praktisch advies voor ouders en kinderen.

Zo adviseerde een wetenschapsadviesgroep uit de Amerikaanse Hartvereniging
onlangs "tegen langdurige consumptie van caloriearme gezoete dranken door kinderen." Sylvetsky is het daarmee eens. Ze zegt dat kinderen en tieners, zoals mensen van alle leeftijden, de richtlijnen van de federale overheid voor een gezond dieet moeten volgen, een die de nadruk legt op water in plaats van frisdrank, veel fruit en groenten en volle granen. Voor een gezond alternatief voor suikerhoudende frisdrank of dieetdrank, stelt Sylvetsky gearomatiseerd bruisend water voor met een scheutje 100 procent vruchtensap of water met een paar stukjes fruit erin gemengd.

Vertaling: Pieter Tau

Juni 2019


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 13.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel