Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


Hoge dosis vitamine D kan leiden tot nierfalen

CANADIAN MEDICAL ASSOCIATION JOURNAL

Een case study in CMAJ benadrukt de gevaren van het innemen van te veel vitamine D. Een 54-jarige man, die na terugkeer van een reis naar Zuidoost-AziŽ, waar hij een groot deel van zijn vakantie doorbracht met zonnebaden, vertoonde verhoogde niveaus van creatinine, wat duidt op nierbeschadiging of defecten.

Na doorverwijzing naar een nierspecialist en verder testen, werd ontdekt dat hij hoge doses vitamine D had voorgeschreven gekregen door een natuurgeneeskundige, die dagelijks een dosis van 8 druppels aanbeveelde. Meer dan 2 Ĺ jaar gebruikte de patiŽnt, die geen geschiedenis van botverlies of vitamine D-tekort had, dagelijks 8-12 druppels vitamine D, in totaal 8000-12000 IE.

Dientengevolge had hij een zeer hoog calciumgehalte in het bloed, wat hem aanzienlijke nierschade opleverde. "Hoewel vitamine D-toxiciteit zeldzaam is vanwege een groot therapeutisch bereik, kan de brede beschikbaarheid ervan in verschillende vrij verkrijgbare recepturen een aanzienlijk risico vormen voor niet-geÔnformeerde patiŽnten", schrijft Dr. Bourne Auguste, een klinische arts in Home Dialysis bij Toronto General Ziekenhuis en de Universiteit van Toronto.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 400 - 1000 IE, met 800 - 2000 IE aanbevolen voor volwassenen met een hoog risico op osteoporose en voor oudere volwassenen. "Onze ervaring leert ons dat patiŽnten en clinici beter geÔnformeerd moeten worden over de risico's met betrekking tot het onbeperkte gebruik van vitamine D. Gezien de nieuwe bevindingen van de US Preventive Services Task Force, moeten de huidige Canadese richtlijnen met betrekking tot het gebruik ervan bij personen met een laag risico opnieuw worden bekeken" stellen de auteurs voor.

Vertaling: Pieter Tau

Mei 2019


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.