Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Vitamine D kan het risico op ontwikkelen van diabetes verlagen

Onderzoek toont de rol aan van vitamine D in het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel. THE NORTH AMERICAN MENOPAUSE SOCIETY (NAMS)

Dat vitamine D botgezondheid bevordert, is al bekend. Een nieuw onderzoek uit Brazilië geeft aan, dat vitamine D ook meer insulinegevoeligheid kan bevorderen dus verlagen van glucoseniveau en het risico op het ontwikkelen van Diabetes type 2. 

Andere recente onderzoeken hebben een duidelijke relatie laten zien tussen vitamine D en glycemische controle en geven aan, dat vitamine D insulinegevoeligheid verhoogt en de functie van bčtacellen van de alvleesklier verbetert.

In dit dwarsdoorsnede onderzoek, waarin 680 Braziliaanse vrouwen deelnamen in de leeftijd van 35 tot 74 jaar, was het doel ok het mogelijke verband tussen vitamine D tekort en verhoogde bloedsuiker te evalueren.

Van de geďnterviewde vrouwen, meldden er 24 dat ze vitamine D supplementen gebruikten. Vitamine D werd in verband gebracht met het verminderen van hoge suikerniveaus. Regelmatige blootstelling aan de zon leverde ook hetzelfde op en liet zien, dat vitamine D tekorten verband hebben met hoge bloedsuikerspiegels.

Onderzoekresultaten verschijnen in het artikel “Higher serum levels of vitamin D are are associated with lower blood glucose levels."

“Hoewel een causale relatie niet bewezen is, kunnen lage levels vitamine D een belangrijke rol spelen in diabetes type 2”, zegt Dr. Jo Ann Pinkerton, executive director van NAMS. “Vitamine D suppletie kan helpen het bloedsuiker onder controle te houden, maar er is nog gericht onderzoek nodig.”

Vertaling: Loes Vink

 


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.