Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Hoe de smartphone onze relaties beïnvloedt

UNIVERSITEIT VAN ARIZONA

Smartphones zijn voor velen van ons een constante metgezel geworden. In een recent onderzoek door het Pew Research Center, gaf bijna 50 procent van de volwassenen aan dat ze "niet zonder" hun telefoon konden.

Of het nu in de supermarkt, bij de dokter of 's nachts in bed is, het kan verleidelijk zijn om het apparaat op te nemen en te scrollen naar sociale media of sms-berichten. Maar iedereen die dit heeft gedaan in aanwezigheid van een goede vriend, familielid of romantische partner hebben gemaakt dat die persoon zich genegeerd, geërgerd of zelfs weggeduwd voelde.

Dat is volgens een groeiend aantal onderzoeken naar 'technoference', of het potentiële interferentie die smartphones en andere technologieën kunnen hebben in onze sociale interacties van.

In een nieuw artikel, verschenen in het tijdschrift Perspectives on Psychological Science, beoordelen professor in de psychologie aan de Universiteit van Arizona, David Sbarra en zijn medewerkers aan de Wayne State University in Detroit bestaand onderzoek op technoference. Ze suggereren een verklaring waarom mensen zo aangetrokken zijn tot hun smartphones, zelfs als die apparaten onze hechte relaties beïnvloeden. Het komt door onze evolutionaire geschiedenis, zeggen ze.

Mensen zijn geprogrammeerd om contact te maken met anderen, argumenteren Sbarra en zijn collega's. In de loop van de evolutionaire geschiedenis hebben we vertrouwd op relaties met kleine netwerken van familie en vrienden om te overleven als individuën en als soort. Deze relaties waren gebaseerd op vertrouwen en samenwerking, gebouwd op persoonlijke informatie en reacties op anderen.

Smartphones en de constante toegang die ze bieden voor sms en sociale media, maken het eenvoudiger dan ooit voor mensen om persoonlijke informatie bekend te maken en te reageren op anderen. En deze netwerken zijn veel groter en meer verspreid dan die van onze voorouders.

"De aantrekkingskracht van een smartphone is verbonden met zeer oude modules in de hersenen die cruciaal waren voor onze overleving en centraal staan in de manier waarop wij contact maken met anderen langs zelfonthulling en reactievermogen, " zei Sbarra. “Door de evolutie gevormde zelfonthulling en reactievermogen in de context van kleine netwerken wordt dit gedrag min of meer gestuurd door sociale netwerksites en via onze telefoons. Zoek niet verder dan de persoon die je ziet scrollen door Facebook en geesteloos de knop 'Vind ik leuk' indrukken terwijl zijn kind hem een verhaal probeert te vertellen. '

In hun artikel gaan Sbarra en zijn co-auteurs verder dan het idee dat technologie gewoon aandacht trekt om te suggereren dat er misschien een evolutionaire mismatch is tussen smartphones en het sociaal gedrag dat helpt bij het vormen en onderhouden van hechte sociale relaties.

"Smartphones en hun faciliteiten creëren nieuwe contexten voor onthulling van informatie over wie we zijn en hoe we ontvankelijk zijn voor anderen, en deze virtuele verbindingen kunnen ongewenste effecten hebben op onze huidige relaties, "zei Sbarra." Wanneer je wordt afgeleid in of door het apparaat is je aandacht verdeeld en reageer je anders - een essentieel ingrediënt voor het opbouwen van intimiteit vereist algehele aandacht. "

Verdeelde aandacht, zeggen Sbarra en zijn collega's, kan leiden tot relatie conflicten. In het overzichtsartikel wordt naar een studie verwezen van 143 getrouwde vrouwen, waarvan meer dan 70 procent meldden dat mobiele telefoons vaak interfereren in hun relaties.

Sbarra gelooft niet dat smartphones allemaal slecht zijn. Sterker nog, hij en zijn co-auteurs erkennen dat de apparaten verschillende voordelen bieden op gebied van gezondheid en welzijn, en sms'en biedt veel paren een route om zich op een zinvolle manier aan elkaar te verbinden. Maar volgens hen is meer onderzoek nodig om volledig inzicht te krijgen op de impact die virtuele verbindingen kunnen hebben op onze echte relaties en de manieren waarop de aantrekkingskracht van onze telefoons interacties kan verminderen en tot conflicten kan leiden.

"We blijven uit de buurt van de vraag of sociale netwerksites en smartphone gebruik per se goed of slecht zijn, "zei Sbarra." Technologie is wel overal en verdwijnt niet. In dit artikel zijn wij geïnteresseerd in het beantwoorden van twee basisvragen: Waarom lijken de apparaten zo'n krachtige aantrekkingskracht op ons te hebben? En, wat weet de wetenschap over de gevolgen van het isoleren van onze persoonlijkheid ten voordele van de virtuele wereld? "

Van daaruit schetsen de auteurs een onderzoeksagenda voor toekomstige studies. Die studies zullen steeds belangrijker worden naarmate de technologieën evolueren en meer geïntegreerd geraken in ons dagelijks leven, zei Sbarra.

"Tussen 2000 en 2018 hebben we de grootste technologische vooruitgang gezien sedert 100 jaar, "zei hij." Wij zijn geïnteresseerd in het begrijpen van de rol van sociale relaties bij de mens. We kunnen dit begrijpen vanuit het niveau van hoe individuen zich gedragen in relaties, maar we kunnen het ook begrijpen op het niveau van de maatschappij veranderingen en maatschappelijke krachten die relaties kunnen aanwakkeren. "

Vertaling: Andre Teirlinck


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.