Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


Nicotine in e-sigaretten vermindert afvoer van slijm

Volgens nieuw onderzoek dat online in de VS is gepubliceerd in the American Thoracic Society's American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, lijkt E-sigaret vapen met nicotine de slijmklaring uit de luchtwegen te belemmeren.

In "Electronic Cigarette Vapor with Nicotine Causes Airway Mucociliary Dysfunction Preferentially via TRPA1 Receptors," meldt een team van onderzoekers van de Universiteit van Kansas, de Universiteit van Miami en Mt. Sinai Medical Center in Miami Beach dat het blootstellen van menselijke luchtwegencellen aan damp van e-sigaretten met nicotine in kweek, resulteerde in de afname van de mogelijkheid om slijm los te maken. Dit fenomeen noemt "mucociliary dysfunctie." De onderzoekers rapporteren hetzelfde in vivo gevonden bij schapen, waarvan de luchtwegen die van mensen nabootsen.

"Deze studie is voortgekomen uit het onderzoek van ons team naar de invloed van tabaksrook op slijmklaring uit de luchtwegen," zei senior auteur Matthias Salathe, MD, voorzitter van de interne geneeskunde en professor in pulmonale en intensieve zorgen geneeskunde aan het University of Kansas Medical Center. "De vraag was of nicotine vapen negatieve effecten had op het vermogen om secreties uit de luchtwegen te verwijderen die vergelijkbaar zijn met tabaksrook. "

Mucociliaire disfunctie is een kenmerk van veel longziekten, waaronder astma, chronische obstructieve longziekte (COPD) en cystische fibrose. De studie vond specifiek dat vaping met nicotine de ciliaire slagfrequentie verslechtert, het luchtwegfluÔdum verwatert en slijm kleveriger of plakkeriger maakt. Deze veranderingen maken het moeilijker voor de bronchiŽn, de belangrijkste doorgangen naar de longen, zichzelf te verdedigen tegen infecties en letsels.

De onderzoekers merken op dat een recent rapport heeft gevonden dat jonge e-sigaret vapers die nooit gerookt hadden, een verhoogd risico vertoonden op chronische bronchitis, een aandoening die wordt gekenmerkt door chronische productie van slijmen zoals bij tabakrokers.

Dr. Salathe zei dat de nieuw gepubliceerde gegevens niet alleen eerdere klinisch rapporten ondersteunen maar ook helpen het probleem uit te leggen. Een sessie met vapen kan meer nicotine in de luchtwegen toedienen dan ťťn sigaret roken. Bovendien is, volgens Dr. Salathe, de opname in de bloedbaan lager, waardoor de luchtwegen mogelijk worden blootgesteld aan hogere nicotine concentraties over langere perioden.

De studie vond ook dat nicotine deze negatieve effecten produceerde door het stimuleren van de ionenkanaal transiŽnte receptorpotentieel ankyrine 1 (TRPA1). Het blokkeren van TRPA1 vermindert de effecten van nicotine op de klaring bij zowel de menselijke cellen in cultuur als bij schapen.

"Vapen met nicotine is niet onschadelijk zoals algemeen wordt aangenomen, op zijn minst verhoogt het het risico op chronische bronchitis." zei Dr. Salathe. "Onze studie, samen met andere, stelt duidelijk in vraag of e-sigaretten minder schadelijk zijn voor huidige rokers met betrekking tot chronische bronchitis/COPD."

Vertaling: Andre Teirlinck

Juni 2019


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 13.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel