Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 



Sigarettenrook maakt MRSA ‘superbacterie’ meer resistent voor medicijnen

University of Bath onderzoekers tonen aan dan sigarettenrook het DNA en de eigenschappen van ziekmakende microben kan veranderen.

UNIVERSITY OF BATH

Sigarettenrook kan stammen van MRSA bacteriën meer resistent maken tegen antibiotica, toont nieuw onderzoek van de University of Bath aan.
Daarnaast kan blootstelling aan sigarettenrook sommige stammen van de Staphylococcus aureus –een microbe die bij 30 tot 60 procent van de wereldwijde bevolking voorkomt, en verantwoordelijk is voor vele ziekten waarvan sommige fataal--, meer invasief en hardnekkig maken, hoewel dit effect niet bij alle geteste stammen voorkomt.

De onderzoekers geloven dat de stress die sigarettenrook veroorzaakt bij de S.aurus, een soort SOS/ noodreactie teweegbrengt , welke de mate van mutatie in microbieel DNA verhoogt, resulterend in sterke en meer persistente varianten die beter tegen antibiotica kunnen.

Eerdere studies hadden de verhoogde gevoeligheid bij rokers voor infecties toegeschreven aan de schadelijke effecten van roken op ons immuunsysteem, maar deze studie toont aan dat roken ook het DNA en eigenschappen van ziekmakende microben kan veranderen.

De onderzoekers van Bath, samenwerkend met collega’s van het Imperial College London, de University of Oxford en het Institut d'Investigació Germans Trias i Pujol, Universitat Autònoma de Barcelona en het CIBER Enfermedades Respiratorias, Spain, stelden zes referentiestammen van de meest belangrijke ‘superbacterie’ Methicillin- Resistant S. aureus (MRSA) bloot aan sigarettenrook, in een serie laboratoriumexperimenten.

De stammen stonden erom bekend dat ze aandoeningen, variërend van huidinfecties tot longontsteking en endocarditis veroorzaakten, en werden gekozen vanwege hun klinische relevantie en genetische diversiteit. Hoewel ze niet allen op dezelfde manier reageerden op sigarettenrook, toonden sommigen, inclusief diegenen die er bekend om stonden invasieve infecties te veroorzaken, een verhoogde weerstand tegen het antibioticum rifampicine en verhoogde invasiviteit en persistentie. Beïnvloeding van resistentie tegen andere antibiotica is ook aannemelijk.

De studie linkt deze veranderingen aan de verschijning van de ‘Small Colony Variants’ (SCV’s)- sterke subpopulaties die aangepast zijn aan moeilijke omstandigheden. SCV’s zijn gelinkt aan chronische infecties bij rokers in eerdere studies.

De studie is gepubliceerd in het blad Scientific Reports.
Hoofdauteur Dr Maisem Laabei, van de University of Bath’s Department of Biology & Biochemistry verklaart; “We verwachtten wel wat effecten, maar we hadden niet verwacht dat rook het resistent worden voor medicatie tot op dit niveau zou beïnvloeden. We erkennen dat blootstelling in een laboratorium verschilt van geïnhaleerde rook gedurende een lange tijd, maar het lijkt redelijk om de hypothese te stellen, gebaseerd op ons onderzoek en dat van anderen, dat stressvolle omstandigheden, geforceerd door roken, reacties veroorzaken in microbiële cellen, hetgeen leidt tot aanpassing aan moeilijke omstandigheden, met het netto-effect van verhoging van virulentie, en/of de mogelijkheid van een infectie.”

Roken is de hoofoorzaak van sterfgevallen die te voorkomen zijn wereldwijd en sigarettenrook bestaat uit meer dan 4800 bestanddelen.

“We wilden de S.aureus bestuderen omdat deze zoveel bij mensen voorkomt en het een verscheidenheid aan ziekten kan veroorzaken. Daarom wilden we erachter komen wat er zou gebeuren bij blootstelling aan rook.”’

“Deze ‘Small Colony Variants’ zijn zeer hechtend, invasief en volhardend. Ze kunnen lang aanwezig blijven, zijn moeilijk kwijt te raken en zijn gelinkt aan chronische infecties. We hopen dat ons werk voorziet in nog een reden voor mensen om niet te gaan roken en voor huidige rokers, om te stoppen.”

De onderzoekers zijn er nu in geïnteresseerd om te bestuderen hoe luchtvervuiling van dieseluitlaatgassen en andere bronnen, de microben in onze neusholtes zou kunnen beïnvloeden aangezien het merendeel van de stoffen in luchtvervuiling dezelfde zijn als in sigarettenrook.

Vertaling: Arnoud

Augustus 2019


 

 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel