Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Relatie elektronische sigaretten en piepende ademhaling bij volwassenen

UNIVERSITEIT VAN HET ROCHESTER MEDISCH CENTRUM

Een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Tobacco Control, koppelt het dampen van elektronische sigaretten aan piepende ademhaling bij volwassenen. Mensen die dampen hebben bijna twee keer meer kans op een piepende ademhaling. Piepende ademhaling, die wordt veroorzaakt door vernauwde of abnormale luchtwegen, is vaak een voorloper van andere ernstige gezondheidsproblemen zoals emfyseem, gastro oesofageale refluxziekte, hartfalen, longkanker en slaapapneu.

Studie auteur Deborah J. Ossip, Ph.D. zegt dat de bevindingen consistent zijn met onderzoek uit het verleden dat de uitstoot van elektronische sigaretten in de vorm van aŽrosolen en smaakstoffen longcellen beschadigen door schadelijk vrije radicalen en ontsteking in het longweefsel.

"De boodschap is dat elektronische sigaretten slecht zijn voor de longen,"z egt Ossip, een tabak onderzoek deskundige en hoogleraar in de afdeling Public Health Sciences aan de universiteit van Rochester Medical Center (URMC). "De problemen die wij vaststellen, zowel in laboratorium experimenten als in studies, bij mensen die dampen, komen overeen met vroege tekens van longschade, wat erg zorgwekkend is."

Elektronische sigaretten zijn enorm populair in de VS. Data van de National Center for Health Statistics geeft aan dat bijna 13 procent volwassenen in de VS elektronische sigaretten hebben geprobeerd en bijna 4 procent gebruikt ze momenteel. Hoewel elektronische sigaretten op de markt worden gebracht als een minder schadelijk alternatief voor het roken van sigaretten, is men zeer bezorgd over de lange termijn gevolgen van dampen.

Onderzoekers van URMC analyseerden gegevens van meer dan 28.000 volwassenen in de VS die hebben deelgenomen aan de studie Population Assessment of Tobacco and Health (PATH). Na aanpassing voor leeftijd, geslacht, ras/etniciteit, lichaamsgewicht, tweedehands rookblootstelling en andere factoren, hadden volwassen dampers 1,7 maal meer kans op piepende en aanverwante ademhalings symptomen (zoals moeilijk ademen) in vergelijking met niet gebruikers.

Hoofdauteur van de studie, Dongmei Li, Ph.D., universitair hoofddocent in de Afdeling Klinisch en Translationeel Onderzoek bij URMC, erkent dat er beperkingen zijn aan het onderzoek. PATH-studiegegevens zijn zelf gerapporteerd, dus het is mogelijk dat de informatie van de deelnemers onderhevig is aan terugroepbias. De analyse kan niet bewijzen dat dampen piepende ademhaling veroorzaakt; het identificeert alleen een associatie tussen de twee. Ten slotte bevatten de PATH-gegevens geen informatie over een aantal belangrijke factoren die van invloed kunnen zijn op de resultaten, zoals het dieet van deelnemers en hun fysieke activiteit.

Ondanks deze beperkingen, zegt senior studie auteur Irfan Rahman, Ph.D., hoogleraar Environmental Medicine bij URMC, dat het onderzoek duidelijk een nieuw probleem van dampen heeft blootgelegd. Dit is bijzonder zorgwekkend gezien de nieuwe gegevens vrijgegeven door het Centrum voor Ziektebestrijding en Preventie een dramatische opleving vaststelt van dampen onder de jeugd. Volgens dit rapport, nam dampen in 2018 toe met 78 procent bij de 9e tot 12e klassers en 48 procent bij de zesde tot achtste klassers.

Met de opkomst van kleine, slanke damping apparaten zoals Juuls, die gebruikt worden met nicotinepods en beschikbaar zijn in honderden verschillende smaken (populaire smaakstoffen van fruit, snoep en dessert), vreest Rahman dat het aantal jonge mensen dat dampt zal blijven groeien, met serieuze gevolgen voor de gezondheid, zoals allergieŽn, verlies van immuniteit, en daarop volgende infecties.

Vertaling: Andre Teirlinck


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.