Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Hoe het luisteren naar muziek de creativiteit aanzienlijk schaadt

LANCASTER UNIVERSITY

De populaire opvatting dat muziek creativiteit bevordert wordt tegengesproken door onderzoekers.

Psychologen van de University of Central Lancashire, University of Gävle in Zweden en Lancaster University onderzochten de impact van achtergrondmuziek op prestaties door mensen mondeling inzicht problemen voor te leggen waarvan wordt aangenomen dat ze de creativiteit aanboren.

Ze ontdekten dat achtergrondmuziek mensen het vermogen om taken te voltooien die verbale creativiteit vragen, aantast - maar er was geen effect van achtergrondlawaai in de bibliotheek.

Een deelnemer kreeg bijvoorbeeld drie woorden te zien (bijv. jurk, wijzerplaat, bloem), met als opdracht om een enkel geassocieerd woord te vinden (in deit voorbeeld "zon") die kan worden gecombineerd om een gemeenschappelijk woord of zin te maken (zomerjurk, zonnewijzer en zonnebloem).

De onderzoekers gebruikten drie experimenten met verbale taken in een rustige omgeving of blootgesteld aan:

Achtergrondmuziek met buitenlandse (onbekende) teksten.

Instrumentale muziek zonder tekst.

Muziek met vertrouwde teksten.

Dr. Neil McLatchie van de universiteit van Lancaster zei: "We vonden sterk bewijs van verminderde prestaties bij het spelen van achtergrondmuziek in vergelijking met rustige achtergrondomstandigheden. "

Onderzoekers suggereren dat dit mogelijk komt doordat muziek het verbaal werkgeheugen verstoort.

Het derde experiment - blootstelling aan muziek met bekende teksten - verminderde de creativiteit, ongeacht of de muziek ook de stemming stimuleerde, positieve stemming veroorzaakte, geliefd was bij de deelnemers, of deelnemers studeerden bij aanwezigheid van muziek.

Er was echter geen significant verschil in de prestaties van de verbale taken tussen de stille en bibliotheek ruisomstandigheden.

Onderzoekers zeggen dat dit komt omdat bibliotheekgeluid een "steady-state" is die de omgeving niet zo verstoort.

"Tot slot, de bevindingen hier weerleggen de opvatting dat muziek de creativiteit verbetert en toont in plaats daarvan aan dat muziek, ongeacht de aanwezigheid van semantische inhoud (geen teksten, vertrouwde teksten of onbekende teksten), consequent de creatieve prestaties verstoort in probleemoplossend inzicht."

Vertaling: Andre Teirlinck


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.