Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

EPA negeerde conclusie wetenschappelijk onderzoek Monsanto’s glyfosaat oorzaak kanker

WASHINGTON - Een nieuwe analyse door het intercollegiaal wetenschappelijke Environmental Sciences Europe documenteert de verschillende tegenstrijdige benaderingen van de U.S Environmental Protection Agency (EPA) en de World Health Organization (WHO) bij het vaststellen van het kankerrisico door blootstelling aan Monsanto’s bestrijdingsmiddel glyfosaat.

Het rapport toont aan dat de EPA een groot aantal intercollegiaal onafhankelijke studies negeerde dat glyfosaat in verband brengt met kanker, en in plaats daarvan door Monsanto betaald onderzoek gebruikte om de positie van Monsanto te ondersteunen dat glyfosaat niet kankerverwekkend is.

Daarentegen classificeerde het International Agency for Research on Cancer (IARC) van het WHO, het chemische product in 2015 als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen’, na evaluatie van uitgebreid Amerikaans, Canadees en Zweeds epidemiologisch onderzoek over de gevolgen van glyfosaat voor de menselijke gezondheid.

“De evaluatie van het IARC leunde sterk op deskundige studies die de verspreiding van daadwerkelijke blootstelling en genotoxiciteit voor menselijke bevolkingsgroepen aan het licht brachten, terwijl EPA’s evaluatie weinig of geen waarde hechtte aan dergelijk bewijs,” schreef Charles Benbrook, PhD, de schrijver van de nieuwe studie.

Zoals de nieuwe studie specificeert, leunde de EPA sterk op door Monsanto en andere agrochemische bedrijven betaald onderzoek, en negeerde het grote en groeiend aantal onafhankelijke onderzoeken die de chemische stof in verband brengt met genotoxiciteit.

Genotoxiciteit is het schadelijke effect dat een chemische stof kan hebben op ons DNA en mutaties op gang brengt die tot kanker kunnen leiden. Wetenschappers van het IARC evalueerden 118 verschillende tests en vonden sterke aanwijzingen dat glyfosaat genotoxiciteit kan veroorzaken.

Het onderzoek van EPA ging niet verder dan de helft van deze studies, waardoor het concern zijn mening vaststelde dat glyfosaat ‘waarschijnlijk niet kankerverwekkend is.”

Sinds het onderzoek door de IARC hebben nog 26 of 27 studies aangetoond dat glyfosaat genotoxisch kan zijn. In 2017 werd glyfosaat door California’s Office of Environmental Health Hazard Assessment geregistreerd als een in deze staat bekend staande kankerverwekkende chemische stof.

“Het feit dat de EPA zwaar leunde op Monsanto’s eigen onderzoek om tot de conclusie te komen dat glyfosaat niet kankerverwekkend is kwam als een schertsverhaal in The Daily Show,” zegt Olga Naidenko, PhD, senior wetenschapsadviseur kindergezondheid en milieu bij EWG (Environmental Working Group - EL). “Een bedrijf als Monsanto, met een lange en nadelige geschiedenis van bedrog en manipulatie, toestaan om onderzoek naar hun eigen product door EPA te beïnvloeden, is schandalig.”

Glyfosaat, door Monsanto op de markt gebracht als Roundup, is in de VS en wereldwijd een van de meest gebruikte onkruidverdelgers. De Duitse gewasmiddelen- en medicijnenfabrikant Bayer kocht Monsanto vorig jaar en heeft vanaf dat moment de naam van het vroegere bedrijf van het product verwijderd.

Afgelopen jaar gaf EWG opdracht voor twee testrondes om de aanwezigheid van glyfosaat vast te stellen in populaire ontbijtgranen met haver en in andere voor kinderen op de markt gebrachte voedingsmiddelen met haver. Van de 73 gangbare producten die EWG testte, bevatten alle producten, op twee na, deze onkruidverdelger.

Meer dan 225.000 mensen hebben een petitie van EWG en Just Label It ondertekend, met een oproep aan General Mills, Quaker en Kellogg’s om glyfosaat uit hun producten te verwijderen. EWG en een aantal voedingsmiddelenbedrijven hebben een verzoekschrift ingediend bij EPA om het toegestane glyfosaatresidu in havervlokken scherp te limiteren en het gebruik als pre-oogst droogmiddel te verbieden. Bedrijven die het verzoekschrift ondertekenden zijn o.a. MegaFood, Ben & Jerry’s, Stonyfield Farm, MOM’s Organic Market, Nature’s Path, One Degree Organic Foods, Happy Family Organics, Patagonia, PCC Community Markets en Amy’s Kitchen.

Vertaling: Ellen Lam

 


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.