Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Mindfulness blijkt de mentale gezondheid van studenten te verbeteren

Dick Schrauwen [1]

Dit onderzoek is de eerste Britse studie die de werkzaamheid van mindfulness [2] test bij geneeskunde-studenten

Universiteit van Bristol

De geestelijke gezondheid van universiteitsstudenten kan worden verbeterd door ze naar een cursus mindfulness [3] te sturen. Dit zijn de bevindingen van een Britse studie die is gepubliceerd in Education Research International [4] waarin de werkzaamheid van een op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie (MBCT) [5] bij studenten werd getest.

Recent bewijs wijst erop dat universiteitsstudenten meer kans hebben om geestelijke gezondheidsproblemen te krijgen dan de bevolking in het algemeen. De studie onder leiding van de Universiteit van Bristol studie had tot doel om te bepalen of mindfulness effectief zou kunnen zijn om de geestelijke gezondheid en het welzijn van geneeskundestudenten te verbeteren omdat die meer risico lopen op het ontwikkelen van een aan stress gerelateerde ziekte.

De onderzoekers rekruteerde 57 studenten geneeskunde die door hun huisarts of studieadviseur waren verwezen naar een acht weken durend mindfulness-programma.

Studenten moesten twee uur per week de training bijwonen en hadden zich verplicht om dagelijks 30 minuten per dag thuis te oefenen. De trainingen vonden plaats tussen de herfst van 2011 en de lente van 2015. In de training leerde de deelnemers hoe de geest werkt, hoe stress iemands leven beïnvloedt, hoe jezelf bewust kunt maken van triggers en symptomen van stress en hoe je daar mee om kunt gaan, hoe je mediteert en wat het belang is om goed voor jezelf te zorgen.

Aan het einde van elk programma vulde de studenten een enquête in met daarin ook open vragen. De onderzoekers voerden ook zes kwalitatieve vraaggesprekken die elk tussen 60 en 90 minuten duurden.

De studenten meldden dat mindfulness-training verder gaat dan het leren van een verzameling hulpmiddelen om emotionele problemen het hoofd te bieden. Studenten rapporteerden dat hun empathie beter was, dat ze beter in staat waren om met patiënten te communiceren en zich meer bewust waren van hun eigen gedachten en gevoelens.

Verder rapporteerde de studenten dat ze beter konden omgaan met werkdruk en beter in staat waren hun eigen vooroordelen op te merken. Studenten beschreven ook hoe mindfulness had bijgedragen aan het beter omgaan met studiedruk en hoe mindfulness-oefeningen hielpen om zichzelf op te frissen tijdens lange studiedagen zodat ze zich beter konden concentreren. Ze pasten de mindfulness-oefeningen ook in hun werkpraktijk en tijdens tentamens toe om stressvolle situaties het hoof te bieden en de stress van zich af te schudden.

De onderzoekers concluderen dat er meer onderzoek nodig is maar dat deze eerste bevindingen erop wijzen dat mindfulness-training de studenten had geholpen angst, overmatige zorgen en negatieve denkpatronen te verminderen en hun veerkracht, emotioneel welzijn en hun professionele ontwikkeling te verbeteren.

Dr. Alice Malpass, co-auteur en wetenschappelijk onderzoeker aan de Bristol Medical School bij de afdeling Population Health Sciences (PHS) [6], zegt: "Bij Bristol blijven we ons inspannen om oplossingen te vinden om de mentale gezondheid van de studentenpopulatie te verbeteren. Ons doel is om effectieve nieuwe manieren te vinden om studenten te ondersteunen die kampen met stress en angst.

"Deze studie heeft aangetoond hoe mindfulness studenten, met name geneeskundestudenten, die worstelen met problemen die zich voordoen bij hun klinische werk, hun studie en in hun dagelijks leven kan helpen om daarmee om te gaan.

"We hebben een theoretisch model van de 'stresshandtekening' van de geneeskundestudent ontwikkeld waarin wordt beschreven hoe op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie (MBCT) de cyclus van specifieke kwetsbaarheid kan doorbreken door de ontwikkeling van nieuwe strategieën om daarmee om te gaan."

In Australië, Nieuw-Zeeland, Canada en de VS maakt mindfulness-training deel uit van het geneeskundig curriculum maar dat moet nog worden geïmplementeerd in het VK. Beleidsaanbevelingen van de General Medical Council (GMC) [7], het orgaan dat verantwoordelijk is voor het verbeteren van de medische opleiding in het Verenigd Koninkrijk, bevelen het gebruik van mindfulness-training aan om het welzijn en de veerkracht tegen stress te vergroten.

De onderzoekers wijzen erop dat er een breed onderzoek in het VK moet worden uitgevoerd om uit te zoeken hoe geneeskundige faculteiten in het Verenigd Koninkrijk de richtlijnen van de GMC met betrekking tot mindfulness het beste kunnen realiseren en hoe zich dat verhoudt tot de aanpak op medische faculteiten op universiteiten in Australië, Nieuw-Zeeland, Canada en de VS.

Verwijzingen

[1] Bewerking van onderstaand persbericht
- https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-03/uob-mft031119.php

[2] Mindfullness
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Mindfulness

[3] Mindfullnesstraining in Nederland, zie bijvoorbeeld:
- https://www.annesademruimte.nl/

[4] Publicatie (Paper: 'Medical Students' Experience of Mindfulness Training in the UK: Well-Being, Coping Reserve, and Professional Development' by Alice Malpass, Kate Binnie, and Lauren Robson in Education Research International)
- https://tinyurl.com/y32h9rpu

[5] MBCT (mindfulness-based cognitive therapy)
- https://en.wikipedia.org/wiki/Mindfulness-based_cognitive_therapy

[6] Bristol Medical School bij de afdeling Population Health Sciences (PHS)
- http://www.bristol.ac.uk/medical-school/research/population-health-sciences/

[7] General Medical Council (GMC)
- https://www.gmc-uk.org/


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.