Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 


 

Timing maaltijden verlaagt eetlust, stimuleert vetverbranding

Onderzoek toont aan dat maaltijd timing strategieën de eetlust lijken te verlagen en vet beter doen verbranden.

THE OBESITY SOCIETY

SILVER LENTE, Md .-- Onderzoekers hebben ontdekt dat maaltijd timing strategieën zoals intermitterend vasten of vroeger op de dag te eten lijken te helpen bij afvallen door de eetlust te verlagen in plaats van meer calorieën te verbranden. Het rapport is online gepubliceerd in het tijdschrift Obesity, het vlaggenschip van The Obesity Society. De studie is de eerste om aan te tonen hoe maaltijd timing het 24-uur energie metabolisme beïnvloedt wanneer voedselinname en maaltijdfrequentie op elkaar zijn afgestemd.

"Het coördineren van maaltijden met circadiane ritmes, of de inwendige lichaamsklok, kan een krachtige strategie zijn om de eetlust te verminderen en de metabolische gezondheid te verbeteren," zei Eric Ravussin, PhD, één van de auteurs van de studie en associate executive director voor klinische wetenschappen in de staat Louisiana aan het Universitair Pennington Biomedical Research Center in Baton Rouge.

"We vermoeden dat de meeste mensen maaltijd timing strategieën nuttig kunnen vinden voor het verliezen van gewicht of om gewicht te handhaven aangezien deze strategieën van nature lijken de eetlust te beteugelen, wat mensen kan helpen om minder te eten," zei Courtney M. Peterson, PhD, hoofdauteur van de studie en universitair docent bij de afdeling voedingswetenschappen aan de Universiteit van Alabama in Birmingham.

Peterson en haar collega's melden ook dat maaltijd timing strategieën kunnen helpen om meer vet te verbranden gedurende een periode van 24 uur. Early Time Restricted Feeding (eTRF) - een vorm van dagelijks intermitterend vasten waarbij de hoofdmaaltijd 's middags wordt gegeten - hielp bij het verbeteren van het vermogen om te wisselen tussen het verbranden van koolhydraten voor energie en het verbranden van vet voor energie, een aspect van het metabolisme dat bekend staat als metabole flexibiliteit. De auteurs van de studie zeiden echter dat de resultaten met betrekking tot vetverbranding voorlopig zijn. "Of deze strategieën mensen helpen bij het verliezen van lichaamsvet moet worden getest en bevestigd in een veel uitgebreidere studie," zei Peterson.

Voor de studie gebruikten de onderzoekers 11 volwassen mannen en vrouwen met overgewicht. De deelnemers werden geworven tussen november 2014 en 2006 augustus 2016. Volwassenen met over het algemeen een goede gezondheid, in de leeftijd van 20 tot 45 jaar. Ze kwamen in aanmerking om deel te nemen als ze een body mass index hadden tussen 25 en 35 kg/m2 (inclusief), een lichaamsgewicht tussen 68 en 100 kg, een normale bedtijd tussen 21.30 uur en 12 uur, en voor vrouwen een normale menstruatiecyclus.

De deelnemers probeerden twee verschillende maaltijd timing strategieën in willekeurige volgorde: een controleschema waarbij de deelnemers drie maaltijden aten gedurende 12 uur met ontbijt om 8:00 uur en diner om 20:00 uur en een eTRF schema waar deelnemers drie maaltijden aten gedurende een periode van zes uur met ontbijt om 8:00 uur en diner om 14:00 uur. Dezelfde hoeveelheden en soorten voedsel werden in beide schema's geconsumeerd. De vastenperiodes voor de controleschema omvatte 12 uur per dag, terwijl het eTRF-schema vasten gedurende 18 uur per dag inlaste.

De deelnemers volgden de verschillende schema's gedurende vier dagen op een rij. Op de vierde dag hebben de onderzoekers het metabolisme van de deelnemers gemeten door ze in een ademhalingskamer te plaatsen - een kamerachtig apparaat - waar onderzoekers het aantal verbrande calorieën, koolhydraten, vet en eiwitten hebben gemeten. Onderzoekers hebben om de drie uur ook de eetlust gemeten van de deelnemers terwijl ze wakker waren, evenals de hongerhormonen in de ochtend en avond.

Hoewel eTRF geen significante invloed had op het aantal calorieën die de deelnemers verbrandden, ontdekten de onderzoekers lagere niveaus van het hongerhormoon ghrelin en een verbeterde eetlust. Het verhoogde ook de vetverbranding gedurende de 24-uurs dag.

"Door eTRF te testen, konden we twee vliegen in één klap slaan", zei Peterson en voegde eraan toe dat de onderzoekers enig inzicht konden krijgen in dagelijks intermitterend vasten (tijdgebonden voeding), evenals in de maaltijd timing strategieën waarbij eerder op de dag eten synchroner is met de circadiane ritmes. De onderzoekers geloven dat deze twee bredere klassen van maaltijd strategieën vergelijkbare voordelen hebben met eTRF.

Hollie Raynor, PhD, RD, LDN, die niet was geassocieerd met het onderzoek, zei "deze studie helpt meer informatie te geven over hoe patronen van eten, en niet alleen wat je eet, belangrijk zijn voor het bereiken van een gezond gewicht." Raynor is professor en interim-decaan voor onderzoek aan het Department of Nutrition, College of Education, Health, and Human Sciences aan de Universiteit van Tennessee, Knoxville.

Peterson en collega's zeiden dat eerder onderzoek tegenstrijdig was of maaltijd timing strategieën helpen bij gewichtsverlies door het meer verbranden van calorieën of door de eetlust te verminderen. Studies bij knaagdieren suggereren dat deze strategieën meer calorieën verbranden, maar gegevens uit menselijke studies waren tegenstrijdig - sommige studies suggereerden dat maaltijdstrategieën het aantal verbrande calorieën doet toenemen, maar andere rapporten lieten geen verschil zien. De auteurs zeiden echter dat eerdere studies niet direct maten hoeveel calorieën mensen op andere manieren verbrandden of onvolkomen waren.

Vertaling: Andre Teirlinck

Augustus 2019
 

 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel