Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


Hoe laat je kleuters gezonder eten?

Dick Schrauwen [1]

Het communiceren van de voordelen van gezond voedsel op een manier die kleuters aanspreekt, kan hen ertoe brengen om gezonder te eten

Dit blijkt een studie die vandaag is gepubliceerd in het tijdschrift ‘Journal of Nutrition Education and Behavior’ [2] door wetenschappers van de Washington State University (WSU) de Florida State University.

De onderzoekers vonden dat positieve uitspraken zoals 'Linzen maken je groter en sneller' effectiever waren om kinderen gezonder te laten eten dan het herhaaldelijk aanbieden van gezonde producten zonder een motiverende toelichting.

Kinderen aten zelfs twee keer zoveel gezonde voeding als hen werd verteld dat het hen ten goede zou komen in termen die ze konden begrijpen in tegenstelling tot wanneer ze het voedsel kregen zonder contextuele informatie.

"Elk kind wil groter en sneller zijn en in staat zijn om hoger te springen", zegt Jane Lanigan, universitair hoofddocent bij het Department of Human Development van de WSU en hoofdauteur van de studie. "Het gebruik van dit soort voorbeelden maakt gezonde voeding aantrekkelijker."

"Uit eerder onderzoek blijkt dat het herhaaldelijk aanbieden van voedsel de kans vergroot dat kinderen iets nieuws gaan proberen. Maar dat onderzoek keek niet naar de context", zegt Lanigan.

In hun onderzoek wilden Lanigan en haar collega's bekijken of `child-centered nutrition phrases` (CCNP's), positieve uitspraken die op een eenvoudig manier de voordelen van gezond eten overbrengen, jonge kinderen kunnen beïnvloeden om gezondere voedingskeuzes te maken. De zinnen waren gericht op de doelen die kleuters hebben en gebaseerd op nauwkeurige voedingsinformatie.

Het WSU- en FSU-onderzoeksteam voerde een experiment uit waarbij ze gedurende zes weken gezonde voedingsmiddelen aan een groep kinderen tussen de drie en vijf jaar aanboden.

Voor het eigenlijke experiment gaven de 87 kinderen aan in hoeverre ze vier soorten voeding lekker vonden. De producten behoorden tot vier verschillende voedselgroepen zoals groene paprika's (groente), tomaten (groente), quinoa (graan) en linzen (eiwitrijke peulvruchten).

In het experiment werden de kinderen twee keer per week twee voedingsmiddelen aangeboden waar ze het minst van hielden. Tijdens het zes weken durende experiment presenteerden de onderzoekers de kinderen een van hun minst favoriete voedingsmiddelen met vooraf geselecteerde op hun leeftijd aangepaste feitelijke uitspraken over de voordelen van het voedsel. Het andere voedsel werd alleen aan hen gegeven om te proeven. Met het opgooien van een munt werd bepaald welk voedingsmiddel zou worden gecombineerd met de CCNP. Het experiment was ingebouwd in de normale kleuterschoolroutine van de kinderen.

De onderzoekers maten vervolgens op drie momenten hoeveel de kinderen van de voedselsoorten aten: vóór het experiment, onmiddellijk na het experiment en een maand na afloop van het experiment. De onmiddellijke posttest liet geen resultaat zien, waarschijnlijk omdat de kinderen "er ziek van waren om steeds hetzelfde te eten", zegt Lanigan.

Resultaten en impact

De maand na de meting vertelde een ander verhaal. "We ontdekten dat de kinderen een maand later twee keer zoveel van het CCNP-voedsel aten met de herhaalde blootstelling in vergelijking met voedsel dat werd aangeboden zonder motivering. Lanigan: "Toen we bijvoorbeeld linzen aanboden (met CCNP) zeiden we: dit zal je helpen groter te worden en sneller te rennen."

Het onderzoek van Lanigan en haar collega’s laat zien dat het gebruik van CCNP's na enige tijd kinderen stimuleert om meer gezond voedsel te eten.

"Ik heb twee kinderen en waarschijnlijk had ik het anders moeten aanpakken om hen gezonder te laten eten", zegt Lanigan. "We wilden een gat opvullen. Ouders krijgen vaak te horen dat hun kinderen gezond moeten eten. Maar ze krijgen geen advies hoe ze dat voor elkaar moeten krijgen. En dat is net zo belangrijk".

Verwijzingen

[1] Bewerking van onderstaand persbericht
- https://www.jneb.org/article/S1499-4046(19)30126-5/fulltext

[2] Publicatie
- https://news.wsu.edu/2019/05/08/communicating-food-benefits-gets-kids-eat-healthier/

 

Mei 2019


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 13.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel