Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


Darmcontrole voor patiënten met hartfalen

Dick Schrauwen [1]

Patiënten met hartfalen die meer voedingsvezels consumeren, hebben over het algemeen gezondere darmbacteriën, wat gepaard gaat met een verminderd risico op overlijden of de noodzaak van een harttransplantatie. De vezelstudie werd vandaag gepresenteerd op Heart Failure 2019, een wetenschappelijk congres van de European Society of Cardiology (ESC) [2].

"Onze darmmicrobiota bestaat uit biljoenen micro-organismen die de potentie hebben om onze gezondheid te beïnvloeden", zegt studieauteur Dr. Cristiane Mayerhofer van het Universitair Ziekenhuis van Oslo, Noorwegen. "Eerder onderzoek heeft een verminderde biodiversiteit van microben in de darm van patiënten met hartfalenpatiënten laten zien. Vandaag tonen we voor het eerst aan dat dit te maken heeft met een lage consumptie van voedingsvezels. "

Het onderzoek bracht ook een verband aan het licht tussen vleesconsumptie en hogere niveaus van trimethylamine-N-oxide (TMAO) [3] bij patiënten met hartfalen. Voorafgaand onderzoek heeft aangetoond dat verhoogde TMAO-niveaus geassocieerd zijn met een groter risico op cardiovasculaire incidenten en dat darmbacteriën een rol spelen bij de productie van TMAO.

"We tonen een belangrijke route (pathway) die voeding, microbiële activiteit en hart- en vaatziekten met elkaar verbindt," zei Dr. Mayerhofer. "Voor patiënten met hartfalen zou het verstandig zijn om hun vleesconsumptie te beperken tot twee à drie keer per week."

Voor de studie rekruteerden de onderzoekers 84 patiënten onder behandeling met chronisch hartfalen en 266 gezonde mensen. De samenstelling van darmmicroben werd bepaald door sequentiebepaling van het bacteriële 16S-rRNA-gen in monsters van de ontlasting. De samenstellingen van de twee groepen werden vergeleken.

Patiënten met hartfalen hadden een lagere biodiversiteit in het darmmicrobioom dan de deelnemers uit de (gezonde) controlegroep. De verschillen waren zichtbaar in de verhouding tussen de twee belangrijkste bacteriesoorten in de darm. Patiënten met hartfalen hadden een lagere ratio van Firmicutes / Bacteroidetes (F / B) in vergelijking met de deelnemers uit de controlegroep. Dit verschil was nog meer uitgesproken als de oorzaak van hartfalen niet-ischemisch [4] was.

Bij de deelnemers werden voedings- en uitkomstanalyses uitgevoerd. Patiënten die een harttransplantatie hadden ondergaan of die overleden, hadden een lagere biodiversiteit en een lagere F/B-ratio dan de deelnemers uit de controlegroep. Bacteriële diversiteit en Firmicutes-niveaus waren positief geassocieerd met de consumptie van voedingsvezels.

"Onze bevindingen wijzen erop dat de gewijzigde samenstelling van de microbiota die je aantreft bij patiënten met chronisch hartfalen mogelijk verband houdt met een lage consumptie van voedingsvezels" zegt Dr. Mayerhofer. "Als onze bevindingen in toekomstige studies worden bevestigd dan is mijn advies om een ??gezonde darmflora te stimuleren door voor voeding met veel vezels te kiezen zoals granen, fruit en groenten."

"We zijn nog maar net begonnen met het in kaart brengen en begrijpen van het microbiota, hoe het werkt en wat het potentieel is voor de klinische inzetbaarheid", merkt Dr. Mayerhofer op.

Ze is momenteel betrokken bij GutHeart. GutHeart is de eerste gerandomiseerde gecontroleerde studie naar het effect van een probioticum en een antibioticum op de samenstelling van darmbacteriën, hartfunctie en ontsteking bij patiënten met hartfalen [5]. Mayerhofer: "Deze studie zal de potentiële klinische effecten van het beïnvloeden van de darmflora laten zien in de context van hartfalen."

Verwijzingen

[1] Bewerking van onderstaand persbericht
- https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/A-gut-check-for-heart-failure-patients

[2] Conferentie
- http://spo.escardio.org/SessionDetails.aspx?eevtid=1439&sessId=27420&subSessId=0&searchQuery=%2fdefault.aspx%3feevtid%3d1439%26days%3d%26topics%3d%26types%3d%26rooms%3d%26freetext%3dGut%2bmicrobiota%2bcomposition%2band%2binteractions%2bwith%2bdiet%253a%2bd

[3] TMAO
- https://www.foodlog.nl/artikel/overzicht/tag/tmao/

[4] F/B-ratio, Ischemisch
- https://help.ezbiocloud.net/firmicutes-to-bacteroidetes-ratio/
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Ischemie

[5] Studie
Mayerhofer CCK, Awoyemi AO, Moscavitch SD, et al. Design of the GutHeart-targeting gut microbiota to treat heart failure-trial: a Phase II, randomized clinical trial. ESC Heart Fail. 2018;5:977–984. doi: 10.1002/ehf2.12332.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30088346

 

Juni 2019


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 13.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel