Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


Finse studie toont voor de eerste keer orale bacteriën in cerebrale embolieën aan

Dick Schrauwen [1, 2]

Onderzoekers van de Universiteit van Tampere hebben voor het eerst aangetoond dat het cerebrale embolie [2] van patiënten met een beroerte DNA van orale pathogenen bevat. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift ‘Journal of American Heart Association’ [4].

De onderzoekers analyseerden stolsels die radiologen met behulp van trombusaspiratie [3] verwijderden uit 75 patiënten met een beroerte als onderdeel van een noodbehandeling. De monsters werden bestudeerd door het dupliceren van bacterieel DNA. Deze analyse toont aan dat 79% van de stolsels DNA bevatte van bacteriën die uit de mond kwamen.

Het onderzoek maakt deel uit van een onderzoeksproject aan de Universiteit van Tampere dat al tien richt op de effecten van bacteriële infecties op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. De onderzoeksgroep heeft eerder aangetoond dat dezelfde uit de mond afkomstige bacteriën aanwezig zijn in de kransslagaderstenose van patiënten die plotseling zijn gestorven, de trombusaspiraten (stolsels) en arterieel bloed van patiënten met myocardinfarcten, gescheurde cerebrale aneurysmata en de trombusaspiraten van patiënten met arteriële en veneuze trombose in de onderste ledenmaten [4].

Cerebrale arteriële trombose [5] veroorzaakt 87% van de beroertes. De meeste trombi [6] komen voort uit halsslagader stenosen [7] van waaruit ze naar de hersenen reizen om de cerebrale circulatie te blokkeren.

De resultaten toonden aan dat een grote hoeveelheid DNA van streptococcus viridans - normale bacteriën in de mond - werd gevonden in cerebrale trombi in vergelijking met normale bloedmonsters van dezelfde patiënten. In de mondholte zijn streptokokken onschadelijk, maar als doordringen tot in de bloedsomloop dan kunnen ze - onder andere - infecties van de hartkleppen veroorzaken. De streptococcus-bacterie kan direct binden aan verschillende plaatjesreceptoren, waardoor de patiënt meer vatbaar is voor bloedstolsels.

Het onderzoek toont aan dat mondhygiëne en goede mondhygiëne van veel groter belang zijn voor de gezondheid dan eerder bekend en dat onbehandelde tandinfecties ernstige gezondheidsschade of zelfs de dood kunnen veroorzaken.

Verwijzingen

[1] Bewerking van onderstaand persbericht
- https://www.tuni.fi/en/news/first-time-finnish-study-proves-presence-oral-bacteria-cerebral-emboli

[2] Cerebrale embolie
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Embolie
- https://trombosedienst-leiden.nl/trombose-3/trombose/indicaties/cerebrale-embolie/

[3] Trombusaspiratie
Een verfijning van de dotterbehandeling waarbij de verstopping niet door een ballon wordt weggedrukt maar via een buisje wordt afgezogen
- https://www.nrc.nl/nieuws/2008/09/27/blozende-harten-11614356-a372640

[4] Publicatie
- https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/JAHA.119.012330
Verwante studies
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Lehtiniemi+Karhunen
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23418311
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23761916
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Vakhitov+Karhunen

[5] Cerebrale arteriële trombose
Stolsel(s) in een slagader in de hersenen. Bij arteriële trombose raakt een slagader afgesloten door een bloedstolsel. Hierdoor kan het bloed niet meer doorstromen. Arteriële trombose komt vooral voor in kransslagaders. Wanneer dit gebeurt ontstaat er een hartinfarct. Als de slagaders van de longen afgesloten raken dan heeft dit een longembolie. Trombose in de halsslagaders kan leiden tot een herseninfarct.
- https://www.denationaletrombosedienst.nl/client/arteriele-trombose/

[6] Trombi (kleine bloedstolsels)
- https://www.encyclo.nl/begrip/trombi

[7] Slagader stenose
Vernauwing van de halsslagader
- https://www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/vernauwing-van-de-halsslagader

Juni 2019


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 13.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel