Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


Gebitsproblemen bij kinderen betekenen een hoger risico op slagaderverkalking op latere leeftijd

Dick Schrauwen [1]

Tandbederf en parodontale aandoeningen [2] bij kinderen verhogen het risico op atherosclerose (slagaderverkalking) op volwassen leeftijd.

Een Finse vervolgstudie na 27 jaar wijst erop dat veelvoorkomende orale infecties bij kinderen zoals cariës en parodontale aandoeningen in verband staan met een verhoogd risico op atherosclerose op volwassen leeftijd.

De associatie tussen orale infecties bij kinderen n en arteria carotis [3] op volwassen leeftijd werd waargenomen in het onderzoeksprogramma naar de cardiovasculaire risico's bij jonge Finnen [4], een doorlopende prospectieve cohortstudie [5].

"De observatie is nieuw, omdat er geen eerdere follow-upstudies gedaan zijn naar kinderen met mondinfecties en het risico op hart- en vaatziekten", zegt docent Pirkko Pussinen van de Universiteit van Helsinki.

Vergevorderde orale infecties en ontstekingen worden in verband gebracht met verschillende cardiovasculaire risicofactoren en het algemene risico op een ziekte bij volwassenen. In het bijzonder is parodontitis (tandvleesontsteking) uitgebreid bestudeerd bij volwassenen. Op dit moment wordt het algemeen beschouwd als een onafhankelijke risicofactor voor atherosclerotische vaatziekten. Van de behandeling van parodontitis is ook bekend dat het cardiovasculaire risicofactoren vermindert.

De associatie tussen orale infecties bij kinderen en atherosclerose werd gevonden in een studie uitgevoerd door de faculteit voor orale en maxillofaciale [7] ziekten van de Universiteit van Helsinki in samenwerking met de nationale onderzoeksgroep die de Young Fins Study [4] bestiert. De studie werd gepubliceerd in JAMA Network Open [6]

De studie werd gestart in 1980. In dat jaar werden de klinische orale onderzoeken uitgevoerd bij 755 kinderen in de leeftijd van 6, 9 en 12 jaar. De follow-up eindigde in 2007, toen de dikte van de halsslagaderwand werd gemeten met behulp van een echografisch onderzoek van de deelnemers die op dat moment 33, 36 en 39 jaar oud waren.

De follow-up was na 27 jaar (2007). In dat jaar werden op verschillende tijdstippen de cardiovasculaire risicofactoren gemeten. De cumulatieve blootstelling aan de risicofactor (orale infectie) in de kindertijd en op volwassen leeftijd werd berekend. De tekenen van orale infecties en ontstekingen die verzameld werden in het onderzoek waren: cariës, vullingen, bloeding bij sondering (schoonpeuteren van tanden en tandvlees) en diepte van de pocket [8].

Hoe meer tekenen van orale infecties, hoe groter het risico op atherosclerose

Van alle kinderen hadden respectievelijk 68%, 87% en 82% bloeding, cariës en vullingen. Er waren geen verschillen tussen de jongens en de meisjes. Bij 54% van de kinderen werden lichte parodontale pockets waargenomen en deze kwamen vaker voor bij de jongens dan bij de meisjes. Slechts 5% van de onderzochte monden was volledig gezond. Bij 61% van de kinderen werden één tot drie symptomen aangetroffen, 34% had vier symptomen van orale infecties.

"Het aantal symptomen is significant geassocieerd met de cumulatieve blootstelling aan de cardiovasculaire risicofactoren op volwassen leeftijd. Dit geldt vooral voor problemen in de kindertijd", zegt professor Markus Juonala van de Universiteit van Turku.

Zowel cariës als parodontale aandoeningen in de kindertijd waren significant geassocieerd met dikte van de halsslagaderwand in volwassenheid. Verdikking van de wand van de halsslagader is een indicatie van de progressie van atherosclerose en wijst op een verhoogd risico op een hart- of herseninfarct.

Ten slotte benadrukken de onderzoekers: "Orale infecties zijn een onafhankelijke risicofactor voor subklinische (voordat de diagnose in een ziekenhuis wordt gesteld) atherosclerose. Het verband tussen zulke infecties en cardiovasculaire risicofactoren bleken tijdens de gehele follow-up. Preventie en behandeling van orale infecties in de kindertijd zijn van groot belang. "

Verwijzingen

[] Bewerking van onderstaand persbericht
- https://tinyurl.com/y2cc82mn

[2] Paradontale aandoening: Gingivitus, Parodontitis
- http://www.parodontologie.be/web/parodontale%20aandoeningen/1011306065/list1186151370/f1.html

[3] Arteria carotis (vernauwing van de halsslagader)
- https://encyclopedie.medicinfo.nl/vernauwing-van-de-halsslagader

[4] The Cardiovascular Risk in Young Finns Study
- http://youngfinnsstudy.utu.fi/

[5] Doorlopende prospectieve studie, prospectief cohortonderzoek
- https://www.bronso.be/blog/sociologie/longitudinaal-vs-cross-sectioneel
- https://www.eupati.eu/nl/glossary/prospectief-cohortonderzoek/

[6] Publicatie: Pussinen PJ, Paju S, Koponen J, Viikari JSA, Taittonen L, Laitinen T, Burgner DP, Kähönen M, Hutri-Kähönen N, Raitakari O, Juonala M. Association of Childhood Oral Infections with Cardiovascular Risk Factors and Subclinical Atherosclerosis in Adulthood. JAMA Network Open. 2019;2(4): e192523. doi:10.1001/jamanetworkopen.2019.2523
- https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2731677

[7] Maxillofaciaal (de kaak en het aangezicht betreffend)
- https://www.encyclo.nl/begrip/Maxillofaciaal

[8] Pocket: Tussen een tand of kies en het tandvlees zit een kleine ruimte, dit wordt de pocket genoemd. In een gezond gebit is deze pocket hooguit 3mm diep en zal niet bloeden bij aanraking (bijvoorbeeld bij het poetsen of eten).
- https://www.tandartsenpraktijkberghem.nl/nl/wat-wij-doen/mondhygiene/



Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 13.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel