Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 


 

Fijnstofdeeltjes kunnen ons ontgiftingssysteem overbelasten

Een internationaal wetenschapsteam heeft een tot nu toe onduidelijke ontstekingsreactie bestudeerd, veroorzaakt door fijnstofdeeltjes die astma symptomen kunnen verergeren, aldus gerapporteerd in ‘Toxicological Sciences’.

UNIVERSITEIT VAN HIROSHIMA

Omdat onze wereld steeds meer geïndustrialiseerd raakt, verhoogt het risico op de ontwikkeling van luchtwegaandoeningen. Zeer kleine deeltjes afkomstig van industrie- en autouitlaatgassen zijn schadelijk voor onze gezondheid, maar het waarom is nog onduidelijk. In een gezamenlijk onderzoek hebben onderzoekers uit Japan, de VS en Duitsland een manier ontdekt om ontstekingen als gevolg van dieselgassen op te wekken en de symptomen van luchtwegaandoeningen te verergeren.

Zeer kleine deeltjes in de lucht worden uitgestoten door voertuigen met dieseluitlaten, fabrieken, of stedelijke gebieden. Mensen die in een stad of bij industrieterreinen wonen lopen een grotere kans op aandoeningen als astma. Hoe zich dit precies ontwikkelt is zeer gecompliceerd, legt Yasuhiro Ishihara uit, hoofddocent aan de Graduate School of Integrated Sciences for Life van de Universiteit van Hiroshima. Veel factoren kunnen astma triggeren, zoals genetica en allergiën, maar Ishihara denkt dat “als we weten hoe het precies werkt, we de door fijnstofdeeltjes veroorzaakte astma misschien kunnen voorkomen.”

Onderzoeksteams van de Universiteit van Hiroshima, de Universiteit van California en het Leibniz Research Instituut identificeerden een celreceptor, de AhR, dat geactiveerd werd door deze deeltjes. Deze receptor stimuleert de productie van ontstekingsmolecules om gifstoffen (zoals uitlaatgassen en dieselfijnstof) af te voeren. Deze receptoren bevinden zich op cellen in organen die met de buitenlucht in aanraking komen, zoals de huid, darmen en longen. De functie van AhR’s is om het lichaam te ontgiften, maar overactivering van deze receptor kan vaak tot gezondheidsproblemen leiden.

De onderzoekers stimuleerden immuuncellen van mensen en muizen met dieseldeeltjes die AhR’s activeerden. De cellen produceerden IL-33, een chemische reactie die ontstekingen opwekt. Om te bevestigen dat de IL-33 gehaltes werden veroorzaakt door AhR’s, blokkeerden de onderzoekers de AhR-signalen in de cellen; er werd geen IL-33 gevonden.

De onderzoekers concludeerden dat AhR-activering door fijnstofdeeltjes de symptomen van ziektes als astma kan verergeren. Dieseluitlaatgassen verhevigen de afgifte van chemicaliën door immuuncellen waardoor ontstekingen getriggerd worden.

Ishihara stelt dat, hoewel dit een veelbelovende ontdekking is en mogelijkheden biedt om het systeem van deze aandoeningen beter te begrijpen, de beste manier om deze aandoeningen te vermijden is om ze te ontwijken. En zelfs als je niet direct naast een fabriek of snelweg woont kunnen fijnstofdeeltjes door de wind verspreid worden.

“Dit is een urgent probleem in onze drastisch ontwikkelende wereld,” benadrukt Ishihara.

Hoewel wetenschappers grootschalige onderzoeken uitvoeren om de kwaliteit van het stadsleven te verbeteren, geeft wonen op het platteland nog de beste kans op het vermijden van astma door fijnstofdeeltjes.

Vertaling: Ellen Lam



Augustus 2019
 

 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel