Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 


Gearomatiseerde e-sigaretten kunnen astma verergeren

Een studie naar de impact van gearomatiseerde e-sigaretten op allergische luchtwegziektes suggereert dat sommige smaken ziekten zoals astma kan verergeren. Voor het eerst werd een astma model gebruikt om het effect van een reeks populaire e-sigaretten smaakjes te onderzoeken, met en zonder nicotine.

In de laatste paar jaar is het gebruik van e-sigaretten dramatisch vermeerderd, vooral onder jongere rokers - een geschatte 9% van 18-24 jarigen in de Verenigde Staten rookt op dit moment e-sigaretten.

Hoewel ze aanbevolen worden als gezonder alternatief voor tabakssigaretten is er een gebrek aan bewijs in zowel dier- als mensenonderzoeksgegevens op het effect van e-sigaretten op de longfuncties.

De uitkomsten van een studie door onderzoekers van de University of Technology Sydney (UTS), University of Vermont, USA en het Woolcock Institute of Medical Research, Australia, laten zien dat sommige gearomatiseerde e-sigaretten, zelfs zonder nicotine, de functie van de luchtwegen, aangetast door een allergische ziekte, kan veranderen.

Dr. David Chapman, UTS onderzoeker en hoofdauteur van het onderzoek dat in Scientific Reports gepubliceerd werd, zegt dat dit het eerste onderzoek is naar het effect van gearomatiseerde e-sigarette met en zonder nicotine op allergische luchtwegziekten.

“Dit is vooral belangrijk voor diegenen met luchtwegaandoeningen, die gevoelig zijn voor de gevolgen van roken,” zegt dr. Chapman.

“De meeste sigarettenrokers gebruiken gearomatiseerde vloeistoffen maar er is bewijs dat smaakadditieven giftig kunnen zijn bij inhalatie,” zegt dr. Chapman.

De onderzoekers ontdekten dat sommige gearomatiseerde e-sigaretten, zelfs zonder nicotine, de ziekte ernstig kunnen verergeren.

“De exacte gevolgen voor kenmerken van astma waren afhankelijk van de specifieke smaak; wat erop wijst dat niet alle gearomatiseerde e-sigaretten dezelfde gevolgen hebben voor de longgezondheid,” zegt dr. Chapman.

In dit onderzoek verergerde de smaak Black Licorice luchtwegontstekingen, terwijl Cinnacide het tegenovergestelde effect had en luchtwegontsteking verminderde. Maar daarnaast verhoogde Cinnacide luchtweggevoeligheid en Banana Pudding verergerde de hoeveelheid littekenweefsel. Alle e-sigarettenvloeistoffen met nicotine onderdrukten luchtweginfecties, consistent met de bekende anti-inflammatoire eigenschappen van nicotine.

De onderzoekers deden geen directe analyses van de vloeistoffen om te inhoud bevestigen, er is echter bewijs uit eerder onderzoek dat smaken in de categorie ‘vet/cremig’ en ‘kaneel’, waar resp. Banana Pudding en Cinnacide waarschijnlijk onder vallen, giftig zijn.

De conclusie van de onderzoekers is dat voorzichtigheid geboden is bij het promoten van het gebruik van e-sigaretten door patienten met luchtwegziekten zoals astma en dat beleidsmakers zouden moeten overwegen het gebruik van gearomatiseerde e-sigaretten te beperken.

Vertaling: Ellen Lam

September 2019


Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel