Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 


Houdt diabetes je 's nachts wakker?

Nieuwe studie bevestigt associaties tussen diabetes type 2 en slaapproblemen bij vrouwen in de middelbare leeftijd.

Van hormoonveranderingen is bekend dat ze de insulinegevoeligheid en het glucose metabolisme veranderen en interfereren met slaappatronen bij vrouwen. Maar weinig was tot nu toe bekend over het verband tussen diabetes en slaapstoornissen tijdens de overgang; een nieuwe studie concludeert dat vrouwen met diabetes een groter risico lopen op slaapstoornissen. De resultaten werden onlangs online gepubliceerd in Menopause, het tijdschrift van The North American Menopause Society (NAMS).

Het is bekend dat oestrogeen en progesteron de celrespons op insuline beïnvloeden. Als gevolg hiervan werd vermoed dat de hormoonverandering tijdens de overgang fluctuaties van het suikerniveau in het bloed van een vrouw zou kunnen veroorzaken waardoor ze een groter risico loopt op diabetes. Inderdaad hebben, statistisch gezien, vrouwen van middelbare leeftijd een hogere prevalentie van diabetes type 2 tijdens de overgang.

Evenzo is aangetoond dat hormoonveranderingen de slaapkwaliteit van de vrouw beïnvloeden vooral vanwege nachtelijk zweten en opvliegers veroorzaakt door de hormoonveranderingen. Ongeveer 42% van de premenopauzale en 60% van de postmenopauzale vrouwen hebben naar verluid slaapstoornissen. Voor mensen met diabetes, kunnen de slaapmoeilijkheden verergeren door verschillende diabetes symptomen en aanverwante medicijnen die onder andere vaker urineren veroorzaken waardoor vrouwen 's nachts meerdere keren wakker kunnen worden. Daarenboven wordt slaap geïdentificeerd als een sleutelfactor bij het voorkomen en beheersen van diabetes.

Ondanks al deze erkende associaties zijn er tot nu toe weinig studies die de mogelijke associatie tussen diabetes en slaapstoornissen tijdens de overgang hebben geëvalueerd. Echter bleek nu uit een nieuwe studie, gebaseerd op gegevens van twee grotere internetonderzoeken, dat het gemiddeld totaal aantal slaap gerelateerde symptomen significant hoger was bij de personen met diabetes type 2. De ernst van de slaapproblemen waren ook groter bij vrouwen met diabetes. Hoewel de associatie werd aangetoond bij vier grote rassen/etnische groepen in de Verenigde Staten was het probleem vooral uitgesproken bij Aziatische vrouwen.

Studieresultaten verschijnen in het artikel "Sleep-related symptoms of midlife women with and without type 2 diabetes mellitus”.

"Deze studie suggereert slechtere slaap gerelateerde symptomen bij postmenopauzale Aziatische vrouwen met diabetes type 2," zegt Dr. Stephanie Faubion, medisch directeur van NAMS. "

Verdere studie is nodig gezien de beperkingen van de analyse, maar dit rapport benadrukt het feit dat slaapproblemen veel voorkomen bij vrouwen in de middelbare leeftijd. Slaap is een belangrijke gezondheidsdeterminant en vrouwen met een slechte slaap moeten worden gezien en geëvalueerd voor veel voorkomende en behandelbare slaapstoornissen zoals slapeloosheid, obstructieve slaapapneu en rusteloze benen syndroom.

Vertaling: Andre Teirlinck

Augustus 2019


Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel