Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Tekort aan zink kan rol spelen bij hoge bloeddruk

Link ontdekt tussen zink, bloeddruk en nier-natrium-transporteur in muizenstudie

AMERICAN PHYSIOLOGICAL SOCIETY

Lager dan normale zinkgehaltes kunnen bijdragen aan hoge bloeddruk (hypertensie) door de manier waarop de nieren natrium transporteren te veranderen. De studie is al vóór de gedrukte uitgave gepubliceerd in het American Journal of Physiology - Renal Physiology.

Een zink tekort komt veel voor bij mensen met chronische ziekten zoals diabetes type 2 en chronische nierziektes. Mensen met lage zinkgehaltes lopen ook een hoger risico op hypertensie. De manier waarop de nieren òf natrium uitscheiden in de urine òf heropnemen in het lichaam - dmv een specifieke route genaamd de natrium chloride cotransporteur (NCC) - speelt ook een rol bij het in de hand houden van hoge bloeddruk.

Minder natrium in de urine staat gewoonlijk in verband met een hogere bloeddruk. In recent onderzoek werd erop gewezen dat zink kan helpen bij het reguleren van proteïnen die op hun beurt de NCC reguleren; maar een direct verband met een door zink tekort veroorzaakte hypertensie is nog niet onderzocht.

Onderzoekers vergeleken mannetjesmuizen met een zink tekort met gezonde controlemuizen met normale zinkgehaltes. De muizen met een zink tekort ontwikkelden hoge bloedruk en een overeenkomstige vermindering in de uitscheiding van natrium in de urine. De controlegroep ondervond deze veranderingen niet. Een kleine groep van de muizen met zink tekort kreeg een zinkrijk dieet gedurende een bepaalde periode van het onderzoek.

Zodra het zinkgehalte van de diertjes op een adequaat gehalte kwam, begon de bloeddruk te zakken en het natriumgehalte in de urine steeg. “Deze veelzeggende uitkomsten laten zien dat een verbeterde renale (natrium) heropname een cruciale rol speelt bij door zink tekort verhoogde bloeddruk,” schrijft het onderzoeksteam.

“Inzicht in de specifieke mechanismen waardoor zink tekort bijdraagt aan ontregeling van de bloeddruk kan een belangrijk effect hebben op de behandeling van hypertensie in gevallen van chronische ziektes,” voegen de onderzoekers toe.

http://dx.doi.org/10.1152/ajprenal.00487.2018

http://www.the-aps.org/

Vertaling: Ellen Lam

VERWIJZINGEN

[1] Bewerking van onderstaand persbericht
- https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-01/aps-zdm012319.php

[2] Natrium
Een belangrijke bron van natrium in voeding is keukenzout (NaCl, natriumchloride)

[3] Publicatie (abstract) `Zinc Deficiency Induces Hypertension by Promoting Renal Sodium Reabsorption`; Clintoria R. Williams en anderen.
- https://www.physiology.org/doi/abs/10.1152/ajprenal.00487.2018

Met dank aan Dick Schrauwen

 


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.