Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 


Gedragsproblemen bij kinderen in verband gebracht met het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap

Dick Schrauwen [1]

Een nieuwe studie van de Universiteit van Bristol versterkt het bewijs dat het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap negatieve effecten heeft.

Het gepubliceerde onderzoek in het wetenschappelijke tijdscrift `Pediatrische en Perinatale Epidemiologie` (Paediatric and Perinatal Epidemiology) [2] onderzocht of er effecten waren van het nemen van paracetamol tijdens de zwangerschap op het gedrag van nakomelingen in de leeftijd van 6 maanden tot en met 11 jaar. Het geheugen en het IQ werden getest tot 17 jaar. Paracetamol wordt vaak gebruikt om pijn tijdens de zwangerschap te verlichten en wordt door de NHS (National Health Service) [3] aanbevolen als de pijnstiller die de voorkeur heeft.

Aan de hand van vragenlijsten en schoolinformatie van `Bristol's Children of the 90s study` [4] bekeken de onderzoekers 14.000 kinderen. Toen ze zeven maanden zwanger waren, zei 43 procent van de moeders dat ze ‘soms’ of regelmatig paracetamol hadden gebruikt in de afgelopen drie maanden. Verder onderzochten de onderzoekers de resultaten van de geheugen-, IQ- en kleuterschool-ontwikkelingstests – waaronder metingen van temperament en gedrag – van de kinderen.

De onderzoekers vonden een verband tussen het nemen van paracetamol (tijdens de zwangerschap van de moeders) en hyperactiviteit en aandachtsproblemen en andere gedragsproblemen bij de jonge kinderen. Deze verbanden werden niet verklaard door de redenen voor het nemen van paracetamol (welke klachten), noch door sociale factoren. Dit verband bleek echter niet langer het geval aan het einde van de lagere school. Jongens bleken gevoeliger dan meisjes voor de mogelijke gedragseffecten van het medicijn.

De studie stond onder leiding van professor Jean Golding OBE, die ook de studie `Children of the 90s` van de University of Bristol opstartte.

Jean Golding: "Onze bevindingen dragen bij aan het bewijs van de mogelijke nadelige effecten - zoals astma en gedragsproblemen - op kinderen door het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap. Vrouwen zouden voorzichtig moeten zijn met het nemen van paracetamol tijdens de zwangerschap en zouden in plaats daarvan medische advies moeten inwinnen".

"Het is belangrijk dat onze bevindingen worden gevalideerd door andere studies omdat we niet in staat waren om een ??oorzakelijk verband te tonen. Het zou nu ook nuttig zijn om te onderzoeker of oudere kinderen en volwassenen geen gedragsproblemen meer ondervinden als hun moeder paracetamol gebruikte."

Verwijzingen

[1] Oorspronkelijk persbericht
- https://bristol.ac.uk/news/2019/september/childhood-behaviour-and-paracetamol.html

[2] Publicatie
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ppe.12582

[3] NHS
- https://nl.wikipedia.org/wiki/National_Health_Service

[4] Bristol's Children of the 90s study
- http://www.bristol.ac.uk/alspac/
- https://en.wikipedia.org/wiki/Avon_Longitudinal_Study_of_Parents_and_Children

September 2019


Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel