Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 


 

Relatie hoge niveaus oestrogeen in baarmoeder en autisme

UNIVERSITY OF CAMBRIDGE

Wetenschappers hebben een verband vastgesteld tussen blootstelling aan hoge niveaus van oestrogeen geslachtshormonen in de baarmoeder en de kans op ontwikkeling van autisme. De bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Psychiatry.

De ontdekking voegt verder bewijs toe aan de theorie van autisme door prenatale geslachtsstero´den, voor het eerst 20 jaar geleden geopperd, te ondersteunen.

In 2015 heeft een team van wetenschappers van de Universiteit van Cambridge en het State Serum Institute in Denemarken de niveaus gemeten van vier prenataal stero´de hormonen, waaronder twee bekend als androgenen, in het vruchtwater in de baarmoeder en ontdekte dat ze hoger waren bij mannelijke foetussen die later autisme ontwikkelden. Deze androgenen worden geproduceerd in hogere hoeveelheden bij mannelijke dan bij vrouwelijke foetussen; misschien legt dit ook uit waarom autisme vaker bij jongens voorkomt. Ze zijn ook bekend om delen van de hersenen te masculiniseren en effect te hebben op het aantal verbindingen tussen de hersencellen.

Vandaag hebben dezelfde wetenschappers voortgebouwd op hun eerdere bevindingen bij het testen van de vruchtwatermonsters van dezelfde 98 bemonsterde individuŰn van de Deense Biobank, dat vruchtwater heeft verzameld van 100.000 zwangerschappen, maar deze keer kijkend naar een andere reeks prenatale geslachtshormonen, oestrogenen genaamd. Dit is een belangrijke volgende stap omdat sommige van de eerder bestudeerde hormonen direct worden omgezet in oestrogenen.

Alle vier oestrogenen waren gemiddeld significant hoger bij de 98 foetussen die later autisme ontwikkelden, vergeleken met de 177 foetussen die dat niet deden. Hoge niveaus van prenatale oestrogenen waren van grotere invloed op autisme dan hoge niveaus van prenatale androgenen (zoals testosteron). In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht dat oestrogenen associeert met feminisering hebben prenatale oestrogenen effecten op de hersengroei en het masculiniseren van de hersenen bij veel zoogdieren.

Professor Simon Baron-Cohen, directeur van het Autism Research Center aan de Universiteit van Cambridge, die deze studie leidde en die het eerst de prenatale geslachtsstero´de theorie van autisme naar buiten bracht, zei: "Deze nieuwe bevinding ondersteunt het idee dat verhoogde prenatale stero´de hormonen ÚÚn van de mogelijke oorzaken kunnen zijn voor de aandoening. Deze hormonen interageren waarschijnlijk met genetische factoren die de ontwikkelende foetale hersenen be´nvloeden."

Alex Tsompanidis, een promovendus in Cambridge die aan het onderzoek werkte, zei: "Deze verhoogde hormonen kunnen afkomstig zijn van de moeder, de baby of de placenta. Onze volgende stap moet inhouden om al deze mogelijke bronnen te bestuderen en tijdens de zwangerschap."

Dr. Alexa Pohl, van het Cambridge-team, zei: "Deze bevinding is spannend omdat de rol van oestrogenen bij autisme nauwelijks bestudeerd is geweest, en we hopen dat we meer kunnen leren over hoe ze bijdragen aan de ontwikkeling van de foetale hersenen in verdere experimenten. We moeten nog zien of hetzelfde resultaat geldt voor autistische vrouwen. "

Het team waarschuwde echter dat deze bevindingen niet kunnen en niet mogen gebruikt worden om te screenen op autisme. "We zijn ge´nteresseerd in kennis over autisme, niet in het voorkomen," voegde professor Baron-Cohen eraan toe.

Dr Arieh Cohen, de biochemicus van het team, gevestigd in het State Serum Institute in Kopenhagen zei: "Dit is een geweldig voorbeeld van hoe een unieke biobank die 40 jaar geleden werd opgericht, nog steeds onvoorstelbaar wetenschappelijk nut heeft, langs internationale samenwerking."

Vertaling: Andre TeirlinckAugustus 2019
 

 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel