Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Epileptica zorgen bij Alzheimer voor langere ziekenhuisopnames

Dick Schrauwen [1]

Mensen met de ziekte van Alzheimer die anti-epileptica gebruikten, hadden een hoger aantal opeenvolgende ziekenhuisdagen dan mensen met de ziekte van Alzheimer die geen anti-epileptica gebruikten. Dit blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Oost-Finland [2]. De resultaten zijn gepubliceerd in de Journal of American Medical Directors Association (JAMDA) [3]. Tijdens een follow-up van twee jaar bleken personen die anti-epileptica gebruikten ongeveer acht dagen langer in het ziekenhuis te verblijven.

Tot één procent van de bevolking gebruikt anti-epileptica om hun epilepsie onder controle te houden. Andere indicaties voor anti-epileptica zijn neuropathische pijn en gedragsmatige en psychologische symptomen van dementie bij personen met de ziekte van Alzheimer.

Alleen personen zonder de diagnose van epilepsie werden in de studie betrokken. Desondanks waren de verschillen in het aantal ziekenhuisdagen tussen gebruikers en niet-gebruikers van anti-epileptica het duidelijkst voor musculoskeletale, respiratoire en neurologische aandoeningen (met uitzondering van de ziekte van Alzheimer) en mentale en gedragsstoornissen (met uitzondering van dementie). Dementie was echter de meest voorkomende diagnose voor ziekenhuisopnamen.

Er wordt gesteld dat het aantal ziekenhuisopnames (door welke oorzaak dan ook) kan worden gebruikt om de veiligheid van geneesmiddelen te bepalen. Daarom kan een deel van de resultaten van de studie wellicht worden toegeschreven aan de schadelijke werking van de anti-epileptica.

De resultaten (meer ziekenhuisdagen, DS) weerspiegelen echter ook de extra behandeling van neuropathische pijn of de gedrags- en psychologische symptomen van dementie (daartegen werden de anti-epileptica immers voorgeschreven, DS).

Vanwege communicatieproblemen is de diagnose van neuropathische pijn problematisch en is het risico op een foute diagnose bij deze groep hoog. Omdat onbehandelde pijn zich kan uiten in gedragsmatige en psychologische symptomen (zoals agressie) zijn identificatie en behandeling van neuropathische pijn zeer belangrijk.

De bevindingen benadrukken het belang van meer onderzoek naar risico-batenverhouding van het gebruik anti-epileptica bij ouderen en vooral bij mensen met de ziekte van Alzheimer.

De studies zijn gebaseerd op het landelijke register-gebaseerde MEDALZ-gegevensverzameling met daarin alle personen in Finland met de klinisch geverifieerde diagnose van de ziekte van Alzheimer in de periode 2005-2011 (70.718 mensen).

Gegevens over gebruik van anti-epileptica werden gehaald uit het Finse Recepten Register (Finnish Prescription Register). Comorbiditeit [4], gelijktijdige medicatie en de verstreken tijd sinds de Altzheimer-diagnose werden meegenomen in de analyses. De studie werd uitgevoerd aan de Universiteit van Oost-Finland en werd gefinancierd door de Academie van Finland.

VERWIJZINGEN

[1] Bewerking van onderstaand persbericht
- https://www.uef.fi/-/alzheimerin-tautia-sairastavilla-epilepsialaakkeiden-kayttajilla-enemman-sairaalapaivia
- https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-10/uoef-adl101018.php

[2] Universiteit van Oost-Finland (UEF)
- https://www.uef.fi/en/etusivu
- https://en.wikipedia.org/wiki/University_of_Eastern_Finland

[3] Publicatie: `Antiepileptic Drugs and Accumulation of Hospital Days Among Persons With Alzheimer's Disease`; Piia Lavikainen en anderen.
- https://www.jamda.com/article/S1525-8610(18)30644-3/fulltext?rss=yes

(4) Comorbiditeit
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Comorbiditeit


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.