Meer dan 77.000 Canadezen leven met multiple sclerose, een ziekte waarvan de oorzaken nog onbekend zijn. Momenteel hebben ze geen hoop op genezing. In een studie gepubliceerd in Science Translational Medicine identificeren onderzoekers van het University of Montreal Hospital Research Center (CRCHUM) een molecule met de naam ALCAM die, eenmaal geblokkeerd, de progressie van de ziekte vertraagt. Hun resultaten, verkregen uit in vitro humane en in vivo muisstudies, zouden kunnen leiden tot de ontwikkeling van een nieuwe generatie therapieën voor de behandeling van deze auto-immuunziekte.
Onder normale omstandigheden beschermt de bloed-hersenbarrière onze hersenen tegen blootstelling aan schadelijke elementen. Het voorkomt bijvoorbeeld dat cellen van het immuunsysteem zoals lymfocyten ons centraal zenuwstelsel binnendringen. Bij mensen met multiple sclerose is deze barrière echter permeabel. Een groot aantal lymfocyten slagen erin om naar de hersenen te migreren en de weefsels ervan te verslechteren (door vernietiging van de myelineschede die de neuronen beschermt en de overdracht van zenuwimpulsen mogelijk maakt).
“In onze studie laten we voor het eerst zien dat een molecule genaamd ALCAM (Activated Leukocyte Cell Adhesion Molecule), uitgedrukt door B-cellen, hun toegang tot de hersenen via bloedvaten regelt. Hiermee kunnen ze migreren naar de andere kant van de bloed-hersenbarrière bij muizen en mensen. Door dit molecuul bij muizen te blokkeren, konden we de stroom van B-cellen in hun hersenen verminderen en als gevolg daarvan de progressie van de ziekte vertragen, “zei Dr. Alexandre Prat, een onderzoeker aan de CRCHUM, professor aan de Université de Montréal en houder van de Canada Research Chair in Multiple Sclerosis.