Onderzoekers hebben ontdekt dat transfusies met verse rode bloedcellen – cellen die zeven dagen of minder hebben opgeslagen – niet voordeliger zijn dan oudere rode bloedcellen bij het verminderen van het risico op orgaanfalen of overlijden bij ernstig zieke kinderen. De bevindingen, aldus de onderzoekers, moeten artsen geruststellen dat de standaardpraktijk van het gebruik van oudere rode bloedcellen net zo veilig en effectief is bij deze kinderen, die tot de ziekste en meest kwetsbare patiënten behoren.
De studie, een van de grootste klinische onderzoeken om de opslag van rode bloedcellen bij ernstig zieke kinderen te onderzoeken, werpt een licht op een controversieel aspect van transfusiegeneeskunde dat te weinig is onderzocht. Het werd gedeeltelijk gefinancierd door het National Heart, Lung en Blood Institute (NHLBI), onderdeel van de National Institutes of Health, en de bevindingen verschijnen op 10 december online in het Journal of the American Medical Association .
“Onze bevindingen geven aan dat artsen niet bang moeten zijn om oudere rode bloedcellen te gebruiken bij ernstig zieke kinderen,” zei co-hoofdonderzoeker Philip Spinella, MD, onderzoeker bij het Translationeel onderzoeksprogramma pediatrische kritische zorg aan de Washington University School of Medicine in St. Louis. “Degenen die een voorkeur voor verse rode bloedcellen tonen, zouden kunnen overwegen deze praktijk te beëindigen tenzij er verzachtende omstandigheden zijn.” Spinella voegde eraan toe dat de bevindingen ook goed nieuws bieden voor bloedbanken, waarvan hij zei dat ze waarschijnlijk minder druk zullen voelen om te reageren op verzoeken om verse rode cellen.
Rode bloedceltransfusies worden gewoonlijk gegeven aan kritisch zieke kinderen voor aandoeningen zoals trauma, chemotherapie bij kanker, intraoperatieve bloedingen en chronische aandoeningen zoals sikkelcelziekte en thalassemie. De transfusie van de oudste rode cellen in de opgeslagen inventaris is de standaardpraktijk in veel ziekenhuizen. Sommige ziekenhuizen geven echter bij voorkeur verse rode bloedcellen aan kritisch zieke kinderen, hoewel klinische studies ter ondersteuning van de voordelen van deze praktijk ontbreken.
Om de onderzoekskloof te dichten, voerden wetenschappers tussen februari 2014 en november 2018 in 50 medische centra wetenschappers uit bij de Age of Blood in Children in Pediatric Intensive Care Units (ABC-PICU). Ze rekruteerden kritisch zieke patiënten uit pediatrische intensive care units Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Italië en Israël.
Voor de primaire analyse omvatten de onderzoekers een groep van 1.461 ernstig zieke kinderen, halfjongens en halfmeisjes, tussen 3 dagen oud en 16 jaar oud. De helft van de patiënten ontving transfusies met verse rode bloedcellen die korter dan zeven dagen werden bewaard en de helft ontving transfusies met oudere, matig oude rode cellen die 12 tot 25 dagen werden bewaard. De onderzoekers maten vervolgens de ontwikkeling van nieuwe of progressieve multiorgan-disfunctie (stoornis van een of meer organen) gedurende 28 dagen of totdat de patiënten uit het ziekenhuis werden ontslagen of stierven.
De onderzoekers ontdekten dat verse rode cellen de incidentie van nieuwe of progressieve meervoudige orgaandisfunctie of overlijden niet verlaagden in vergelijking met oudere rode cellen en dat de resultaten niet significant verschillend waren tussen de twee groepen. Ongeveer 20,2% van degenen die verse rode cellen ontvingen, ervoeren nieuwe of progressieve orgaandisfunctie, terwijl 18,2% van degenen die oudere rode cellen ontvingen soortgelijke disfunctie ervoeren.
Marisa Tucci, MD, een co-hoofdonderzoeker voor de studie en een onderzoeker aan de Universiteit van Montreal, merkte op dat de relatief grote omvang en geografische diversiteit van de studie tot zijn sterke punten behoorden, waardoor het redelijk was voor onderzoekers om te generaliseren naar de grotere pediatrische populatie.
De onderzoekers hebben enkele kanttekeningen geplaatst. De studie heeft niet onderzocht of het gebruik van de oudste toegestane rode cellen (35-42 dagen oud) de uitkomsten beïnvloedt, of dat verse rode cellen de uitkomsten beïnvloeden voor kinderen die rode bloedtransfusies met grote volumes nodig hebben. De kinderen in deze studie ontvingen transfusies met een laag volume rode cellen.
“De resultaten van deze studie en andere studies suggereren dat toekomstig onderzoek gericht moet zijn op een diepere karakterisering van rode bloedcelproducten. Dit zal helpen de veiligheid en effectiviteit van deze producten bij kinderen, evenals bij anderen, te optimaliseren, ”zei Traci Mondoro, Ph.D., de NHLBI-projectmedewerker voor de studie. Mondoro, die ook hoofd is van de afdeling Translational Blood Science and Resources in de NHLBI-divisie voor bloedziekten en -bronnen, voegde eraan toe dat het worden van bloeddonor dit soort onderzoek kan helpen – en ook levens kan redden.