Onderzoekers van de Universiteit van Michigan hebben ontdekt dat oxidatieve stress die vroeg in het leven wordt ervaren, de latere stressbestendigheid later in het leven verhoogt.
Oxidatieve stress treedt op wanneer cellen meer oxidanten en vrije radicalen produceren dan ze aankunnen. Het maakt deel uit van het verouderingsproces, maar kan ook ontstaan door stressvolle omstandigheden zoals lichaamsbeweging en caloriebeperking.
Onderzoekende een soort rondworm genaamd C. elegans, ontdekten U-M-wetenschappers Ursula Jakob en Daphne Bazopoulou dat wormen die tijdens de ontwikkeling meer oxidatiemiddelen produceerden, langer leefden dan wormen die minder oxidatiemiddelen produceerden. Hun resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature.
Onderzoekers vragen zich al lang af wat variabiliteit in de levensduur bepaalt, zegt Jakob, een professor in de moleculaire, cellulaire en ontwikkelingsbiologie. Een deel daarvan is genetica: als je ouders een lang leven hebben, heb je een goede kans om ook langer te leven.
Dat andere factoren een rol kunnen spelen, wordt duidelijk in het geval van C. elegans. Deze kortlevende organismen zijn een populair modelsysteem bij oudere onderzoekers, deels omdat elke hermafrodiete moeder honderden genetisch identieke nakomelingen produceert. Zelfs als ze in dezelfde omgeving worden gehouden, varieert de levensduur van deze nakomelingen echter verrassend, zegt Jakob.
“Als de levensduur uitsluitend werd bepaald door genen en omgeving, zouden we verwachten dat genetisch identieke wormen die op dezelfde petrischaal worden gekweekt allemaal op ongeveer hetzelfde moment dood zouden vallen, maar dit is helemaal niet wat er gebeurt. Sommige wormen leven slechts drie dagen, terwijl anderen na 20 dagen nog steeds gelukkig bewegen, “zei Jakob. “De vraag is dan, wat is het, afgezien van genetica en omgeving, dat dit grote verschil in levensduur veroorzaakt?”
Jakob en Bazopoulou, een postdoctoraal onderzoeker en hoofdauteur van het artikel, vonden een deel van het antwoord toen ze ontdekten dat C. elegans wormen tijdens de ontwikkeling aanzienlijk varieerden in de hoeveelheid reactieve zuurstofsoorten die ze produceren.
Reactieve zuurstofsoorten, of ROS, zijn oxidatiemiddelen die elk ademend organisme produceert. ROS zijn nauw verbonden met veroudering: de oxidatieve schade die ze veroorzaken, is wat veel anti-verouderingscrèmes beweren te bestrijden. Bazopoulou en Jakob ontdekten dat in plaats van een kortere levensduur, wormen die tijdens de ontwikkeling meer ROS produceerden, eigenlijk langer leefden.
“Als je op dit vroege moment in je leven stress ervaart, kun je beter in staat zijn om stress te bestrijden die je later in je leven kunt tegenkomen,” zei Bazopoulou.
Bron: https://news.umich.edu/u-m-researchers-discover-stress-in-early-life-extends-lifespan/
Met dank aan Morgan Sherburne