Oude ‘kauwgom’ levert inzichten op in mensen en bacteriën uit het verleden

Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen zijn er in geslaagd een volledig menselijk genoom te extraheren uit een duizenden jaren oude “kauwgom”. Volgens de onderzoekers is het een nieuwe onaangeboorde bron van oud DNA.

Tijdens opgravingen op Lolland hebben archeologen een 5700 jaar oud type “kauwgom” gevonden, gemaakt van berkenpek. In een nieuwe studie slaagden onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen erin een volledig oud menselijk genoom uit het veld te halen.

Het is de eerste keer dat een heel oud menselijk genoom is geëxtraheerd uit iets anders dan menselijke botten. De nieuwe onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

‘Het is verbazingwekkend om een ​​compleet oeroud menselijk genoom te hebben gekregen van iets anders dan botten’, zegt universitair hoofddocent Hannes Schroeder van het Globe Institute, Universiteit van Kopenhagen, die het onderzoek leidde.

‘Bovendien haalden we ook DNA uit orale microben en verschillende belangrijke menselijke ziekteverwekkers, waardoor dit een zeer waardevolle bron van oud DNA is, vooral voor perioden waarin we geen menselijke resten hebben’, voegt Hannes Schroeder eraan toe.

Gebaseerd op het oude menselijke genoom, konden de onderzoekers zien dat het berkenpek werd gekauwd door een vrouw. Ze was genetisch nauwer verwant aan jager-verzamelaars uit het vasteland van Europa dan aan degenen die op dat moment in centraal Scandinavië woonden. Ze ontdekten ook dat ze waarschijnlijk een donkere huid, donker haar en blauwe ogen had.

Bron