Henrik Brinch-Pedersen van de Afdeling Moleculaire Biologie en Genetica en zijn medewerkers zullen het mogelijk maken om meer kunstmatige kleuren in voedsel te vervangen door natuurlijke kleuren op basis van groenten. Het innovatiefonds heeft bijna 15 miljoen DKK (ongeveer 2 miljoen euro) in het project geïnvesteerd. Op basis van violette wortelen, zullen Deense onderzoekers en een Deens bedrijf het mogelijk maken om meer kunstmatige kleuren in voedsel te vervangen door natuurlijke kleuren op basis van groenten.
Consumenten over de hele wereld eisen steeds meer voedsel zonder kunstmatige toevoegingen, net zoals vegetarische en veganistische voedseloplossingen aan kracht winnen, zowel in Denemarken als in de rest van de wereld. Het verhoogt de behoefte aan natuurlijke en pure plantaardige kleurstoffen. De overgang naar natuurlijke kleuren wordt echter beperkt door het feit dat deze kleuren in veel gevallen gevoelig zijn voor licht, warmte en pH, evenals door beperkte kleurschakeringen en hoge prijzen.
Het project richt zich op kleuren in het spectrum van blauw en violet over puur rode tot oranjerode tinten met verbeterde stabiliteitseigenschappen in vergelijking met bestaande oplossingen. Het project werkt met violette wortel als een modelgewas, omdat deze wortelen van nature kleuren bevatten met het potentieel om het gewenste kleurenspectrum te dekken. Tegelijkertijd is het een zeer productief gewas en dus is het mogelijk om de prijs te verlagen en daardoor een echt en acceptabel alternatief voor kunstmatige kleurstoffen te krijgen. Denemarken heeft een zeer efficiënte wortelproductie en tegenwoordig worden wortelen van 2.194 hectare (5.4214921 acres) geproduceerd, waarvan bijna de helft biologisch. Violette wortelen voor de productie van voedselkleuren kunnen een interessant nieuw gewas zijn voor de Deense boeren.
Bron: Aarhus universiteit