De studie, geleid door Anup Katheria, MD, van het Sharp Mary Birch-ziekenhuis voor vrouwen en pasgeborenen in San Diego en collega’s van instellingen in de Verenigde Staten en Europa, had geprobeerd te bepalen of navelstrengmelken een alternatief was voor vertraagde afklemming. In tegenstelling tot het melken van de navelstrent, zorgt een vertraging in het klemmen ervoor dat het bloed op natuurlijke wijze uit het snoer in de buik stroomt voordat het wordt geklemd en gesneden.
Nadat bleek dat extreem vroeggeboorte (23 tot 27 weken zwangerschap) in de navelstrengmelkgroep meer bloedingen in de ventrikels hadden in vergelijking met de vroegste vroeggeboorte in de vertraagde klemgroep, werd het onderzoek gestopt voordat voldoende zuigelingen konden worden ingeschreven voor een statistisch geldige analyse.
Sommige studies van voldragen baby’s hebben aangetoond dat vertraagd klemmen de kans op bloedarmoede vermindert en de cognitieve ontwikkeling in de vroege kinderjaren ten goede lijkt te komen. Bij premature baby’s kan de extra tijd die nodig is voor vertraagde klemming van het koord ook het begin van de ademhalingsondersteuning vertragen die vaak nodig is voor de onderontwikkelde longen van de baby.
“Hoewel het niet mogelijk is om definitieve conclusies te trekken, suggereren de resultaten extreme voorzichtigheid bij het uitvoeren van snoermelken bij deze kwetsbare groep zuigelingen,” zei Caroline Signore, MD, van NIH’s Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development, die toezicht hield op de studie.
Een eerdere studie waarbij navelstrengmelken werd vergeleken met vertraagde afklemmen bij premature baby’s die door keizersnede werden toegediend, suggereerde dat snoermelken resulteerde in een hogere bloedstroom en voordelen bij cognitieve ontwikkeling op de leeftijd van 2 jaar. Een meta-analyse van studies die dateren uit de jaren 1940 vond dat premature baby’s die snoermelken ondergingen aanwijzingen hadden van een hoger bloedvolume, lager risico op bloedingen in de ventrikels en een lagere kans op zuurstoftherapie. De auteurs waren niet op de hoogte van eerdere onderzoeken die aantoonden dat er schade is aan het melken van navelstreng.
In de huidige studie, verschenen in het Journal of the American Medical Association , namen de onderzoekers vrouwen in die minder dan 32 weken zwanger waren en een risico liepen op een vroeggeboorte. Toen de vrouwen vroege weeën kregen, werden hun kinderen willekeurig toegewezen aan navelstrengmelken of vertraagde koordklemmen gedurende 60 seconden. Om veiligheidsredenen kunnen verloskundigen voor beide procedures kiezen en het snoer onmiddellijk vastklemmen.
Onderzoekers waren van plan 1500 kinderen in te schrijven, waarvan 750 willekeurig aan elke groep werden toegewezen. Voordat het onderzoek werd stopgezet, werden 474 zuigelingen gerandomiseerd, waarvan 236 toegewezen aan het melken van snoeren en 238 toegewezen aan vertraagd klemmen.
De auteurs van de studie classificeerden de resultaten in een enkele gecombineerde uitkomst: overlijden of ernstige intraventriculaire bloeding. Onder de koordmelkgroep stierven 29 zuigelingen (12%) of ontwikkelden ernstige intraventriculaire bloeding, vergeleken met 20 zuigelingen (8%) in de vertraagde klemgroep, een verschil dat niet statistisch significant was.
Toen de auteurs alleen het sterftecijfer in beschouwing namen, verschilde het ook niet significant tussen de twee groepen: 7% in de koordmelkgroep versus 8% in de vertraagde klemgroep.
Het percentage ernstige intraventriculaire bloeding was echter significant hoger in de koordmelkgroep: 8% (20 zuigelingen), vergeleken met 3% (8 zuigelingen) in de vertraagde klemgroep. Onder degenen in de koordmelkgroep waren alle 20 met intraventriculaire bloeding de jongste premature baby’s, geboren in week 23 tot 27 van de zwangerschap, vergeleken met 5 van de 8 zuigelingen in de vertraagde klemgroep. Onder zuigelingen geboren na 28 tot 32 weken trad geen intraventriculaire bloeding op in de koordmelkgroep en drie gevallen traden op in de vertraagde klemgroep, een snelheid die niet significant verschilde.
In vergelijking met meer volwassen premature baby’s, hebben de circulatiesystemen van extreem premature baby’s moeite met het reguleren van de bloedstroom in de hersenen. De auteurs theoretiseren dat de toename van de bloedstroom als gevolg van het melken van het snoer de bloedvaten in hun hersenen had kunnen benadrukken, waardoor ze meer kans hadden om te scheuren. De auteurs merkten op dat eerdere studies een hogere mate van ernstige intraventriculaire bloeding hebben aangetoond bij premature baby’s die vaginaal werden afgeleverd, vergeleken met die door keizersnede.
Omdat het hogere risico op intraventriculaire bloeding alleen werd gevonden bij extreem premature baby’s, blijven de auteurs snoermelken vergelijken met vertraagde klemming bij premature baby’s geboren op 30 tot 32 weken en evalueren de ontwikkeling van de twee groepen op 2-jarige leeftijd.
Bron: National Institutes of Health