Regelmatig cannabisgebruik kan de structuur en functie van het hart beïnvloeden, blijkt uit onderzoek geleid door een team van de Queen Mary University in Londen.
Door het analyseren van MRI-beelden uit de UK Biobank-bevolkingsstudie, identificeerde het team een verband tussen regelmatig cannabisgebruik en een vergrote linkerventrikel – de belangrijkste pompkamer van het hart – samen met vroege tekenen van verslechtering van de hartfunctie. De resultaten werden gepubliceerd in JACC Cardiovascular Imaging.
Hoofdauteur Dr. Mohammed Khanji, Senior Clinical Lecturer bij Queen Mary, zei: “Onze bevindingen zijn niet doorslaggevend, maar het onderzoek vond plaats tegen de achtergrond van decriminalisering en legalisatie van recreatief cannabisgebruik in veel landen. We hebben dringend behoefte aan systematisch onderzoek om de langetermijnimplicaties van regelmatige cannabisconsumptie op het hart en de bloedvaten te identificeren. Dit zou gezondheidswerkers en beleidsmakers in staat stellen het advies aan patiënten en het brede publiek te verbeteren. ”
De studie analyseerde cardiale scans voor 3.407 personen met een gemiddelde leeftijd van 62 jaar die geen hart- en vaatziekten hadden. De meeste (3.255) gebruikten zelden of nooit cannabis, 105 hadden het regelmatig gebruikt, maar meer dan vijf jaar voordat ze werden geïnterviewd en 47 waren huidige reguliere gebruikers.
De laatste groep had meer kans om grotere linkerventrikels te hebben en vroege tekenen van verminderde hartfunctie te vertonen, gemeten aan de hand van hoe de hartspiervezels vervormen tijdens contractie. Er bleek echter geen verschil te zijn tussen de drie groepen in de totale massa van de linker hartkamer of de hoeveelheid bloed die met elke hartslag werd uitgestoten.
Er werden geen veranderingen geïdentificeerd in de grootte en functie van de andere drie kamers van het hart.
Uit de analyse bleek ook dat mensen die regelmatig cannabis hadden gebruikt maar het hadden opgegeven, dezelfde hartgrootte en functie hadden als mensen die de drug zelden of nooit hadden gebruikt.
Hoewel de studie rekening hield met factoren zoals leeftijd, diabetes, bloeddruk, roken en alcoholgebruik, erkende Dr. Khanji dat het wel beperkingen had. Deze omvatten de oververtegenwoordiging van blanke deelnemers (96%), het relatief lage aantal reguliere cannabisgebruikers, de afhankelijkheid van zelfgerapporteerd gebruik van een drug die illegaal blijft in het VK en de mogelijke impact van ongemeten verstorende factoren.
Dr. Khanji, die ook adviseur-cardioloog is bij het Newham University Hospital en Barts Heart Center, onderdeel van Barts Health NHS Trust, zei: “Wij geloven dat dit de eerste studie is die systematisch veranderingen in de hartstructuur en functie van recreatieve cannabis meldt met behulp van cardiale MRI, een zeer gevoelige beeldvormingstool en de huidige referentiestandaard voor het beoordelen van hartkamers. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft gewaarschuwd voor de mogelijke schadelijke gezondheidseffecten van niet-medisch cannabisgebruik en heeft opgeroepen tot meer onderzoek, met name naar de gevolgen voor het hart. ”
Bron: Pressrelease Queen Mary University London