Lage opleidingsniveaus voorspellen een verhoogd risico op het ontwikkelen of sterven aan hartaandoeningen en beroertes volgens de eerste landelijke studie van het verband tussen opleiding en het risico op hart- en vaatziekten.
De studie, die vandaag (dinsdag) in het European Heart Journal [1] is gepubliceerd, is ook de eerste landelijke studie die onderzoekt in hoeverre een laag inkomen en werkstress een rol spelen in de associatie tussen onderwijs en hart- en vaatziekten. Het ontdekte dat een laag inkomen en werkstress 21-54% van het verhoogde risico op het ontwikkelen of sterven aan cardiovasculaire aandoeningen konden verklaren bij mensen met en zonder cardiovasculaire of metabole ziekten aan het begin van de studie.
Onderzoekers onder leiding van dr. Elisabeth Framke van het National Research Centre for the Working Environment in Kopenhagen, Denemarken, hebben in 2000 gegevens geanalyseerd van 1.638.270 Deense inwoners van 30 tot 59 jaar die bij aanvang van het onderzoek geen hart- en vaatziekten of diabetes hadden. Bovendien keken ze naar 41.944 mensen bij wie al de diagnose cardiometabolische ziekte was gesteld, waaronder hartaandoeningen en metabole aandoeningen zoals diabetes. Zij volgden ze allemaal tot het eind van 2014 om te zien wie is ontwikkeld of overleden aan deze medische aandoeningen.
Dr. Framke zei: “We hebben geconstateerd dat mensen met een laag opleidingsniveau bij gezonde personen een hoger risico lopen op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten dan mensen met een hoog opleidingsniveau. Onder 10.000 mannen met een lage opleiding zouden 61 binnen 12 maanden een hart- en vaatziekte ontwikkelen, terwijl bij 10.000 mannen met een hoge opleiding slechts 34 de ziekte binnen deze periode zouden ontwikkelen. Na rekening te hebben gehouden met enkele variabelen die van invloed kunnen zijn op de resultaten, zoals leeftijd en migratieachtergrond, komt dit overeen met een 1,62-maal hoger risico bij laagopgeleiden.
“Bij vrouwen is het beeld vergelijkbaar, hoewel vrouwen in de werkende leeftijd een veel lager risico op hart- en vaatziekten hebben dan mannen. Onder 10.000 vrouwen met een lage opleiding zouden 32 binnen 12 maanden een cardiovasculaire ziekte ontwikkelen, terwijl bij 10.000 vrouwen met een hoge opleiding slechts 16 de ziekte binnen deze periode zouden ontwikkelen. Dit komt overeen met een 1,66-voudig hoger risico. ”
De onderzoekers verzamelden ook informatie over het jaarlijks besteedbaar huishoudinkomen en “werkdruk”, wat een combinatie is van de psychologische eisen van een baan en de hoeveelheid controle die een persoon heeft over zijn werk. Een baan met een hoge baan stam zou een waar er hoge werkdruk, maar weinig controle.
“Toen we rekening hielden met het gezinsinkomen en de werkstress, gemeten door de combinatie van hoge werkeisen en lage werkbeheersing, nam het verhoogde risico onder mensen met een laag opleidingsniveau enigszins af. We vonden een 1,46-maal hoger risico bij mannen en 1,53 maal hoger risico bij vrouwen,”zei Dr Framke.
Dit betekent dat de aanpassing voor het inkomen en werk stam vermindering van het risico met 25% voor mannen en 21% voor vrouwen.
De onderzoekers vonden een vergelijkbaar patroon als ze keken naar mensen die hart-en vaatziekten of diabetes had toen de studie begon. Mannen en vrouwen met een laag opleidingsniveau hadden respectievelijk een 1,52-voudige en 2,18-voudig hoger risico op overlijden aan hart- en vaatziekten dan mannen en vrouwen met een hoog opleidingsniveau. Na correctie voor inkomen en werkdruk, was het risico verminderd tot een 1,24-voudige en 1,79-voudig verhoogd risico bij mannen en vrouwen – een vermindering van het risico met 54% bij mannen en 33% bij vrouwen.
“Onze interpretatie van deze bevindingen is dat een laag inkomen en een hoge werkdruk een rol kunnen spelen in hoe laag opleidingsniveau het risico op het ontwikkelen of sterven aan hart- en vaatziekten beïnvloedt, maar dat ook een aanzienlijk deel van deze associatie onafhankelijk is van inkomen en werkdruk , ‘Zei Dr. Framke.
“Als een laag inkomen en een hoge werkdruk een rol spelen in hoe het opleidingsniveau het risico op hart- en vaatziekten beïnvloedt, kan verbetering van het besteedbare inkomen en vermindering van werkdruk helpen om het verhoogde risico op het ontwikkelen of sterven aan hart- en vaatziekten bij mensen met een lage opleiding te verminderen bereiken.
“Bovendien is het belangrijk om een gelijke behandeling te waarborgen, ongeacht het opleidingsniveau, zowel wat betreft het voorkomen van de ontwikkeling van hart- en vaatziekten bij gezonde mensen als het voorkomen van overlijden door hart- en vaatziekten bij mensen die al een hartaandoening, diabetes hebben of een beroerte hebben gehad.”
Een belangrijke kracht van het onderzoek is de omvang: het omvatte alle werknemers in Denemarken in de leeftijd van 30-59. Veertien jaar follow-up, met jaarlijkse updates van informatie zoals opleiding, inkomen, werkdruk, ontwikkeling van ziekten en doodsoorzaken, afkomstig uit de bevolking en landelijke registers, betekende dat de gegevens nauwkeurig en volledig waren.
De studie kan alleen aantonen dat er een verband is tussen factoren zoals opleiding, laag inkomen en werkbelasting en hart- en vaatziekten, niet dat ze de ziekte veroorzaken. Andere beperkingen omvatten het feit dat de bevindingen niet noodzakelijkerwijs kunnen worden gegeneraliseerd buiten de onderzochte leeftijdsgroep of naar andere landen. De gegevens misten informatie over biologische en gedragsfactoren die het risico op hart- en vaatziekten kunnen beïnvloeden, zoals bloeddruk, cholesterol, roken en dieet.
[1] “Contribution of income and job strain to the association between education and cardiovascular disease in 1.6 million Danish employees”, by Elisabeth Framke et al. European Heart Journal. doi:10.1093/eurheartj/ehz870
The European Heart Journal is the flagship journal of the European Society of Cardiology.