Al tien jaar bestuderen onderzoekers van Charité – Universitätsmedizin Berlin hoe de nierfunctie verandert met de leeftijd. Hun werk als onderdeel van de Berlin Initiative Study (BIS) heeft twee vergelijkingen opgeleverd waarmee artsen de nierfunctie bij oudere patiënten beter kunnen inschatten. Nauwkeuriger schattingen van de nierfunctie kunnen ervoor zorgen dat patiënten geen geneesmiddelen krijgen met een te hoge dosis. De bevindingen van de onderzoekers onthulden ook dat het verlagen van de bloeddruk geassocieerd is met een verhoogd risico op overlijden bij bepaalde oudere volwassenen.
Het is een vaststaand feit dat de nierfunctie afneemt met de leeftijd. Maar welk niveau van nierfunctie is normaal bij oudere volwassenen en hoeveel van hen hebben een nierfunctiestoornis? En hoe snel neemt de nierfunctie af? De antwoorden op deze vragen zijn van bijzonder belang voor mensen die medicijnen moeten innemen, omdat een afname van de snelheid waarmee de nieren een bepaald medicijn uit het lichaam verwijderen, kan leiden tot een overdosis – met mogelijk ernstige gevolgen. Om deze reden zullen artsen een schatting van de nierfunctie verkrijgen voordat de behandelingsdoses voor bepaalde geneesmiddelen worden ingesteld. Het probleem dat ze eerder hadden ondervonden, was dat de enige vergelijkingen die beschikbaar waren om de nierfunctie te schatten, waren ontwikkeld op basis van de gegevens van jongere mensen.
In 2009 heeft een team van onderzoekers onder leiding van prof. Dr. Elke Schäffner, adjunct-directeur van het Charité Institute of Public Health, de Berlin Initiative Study gelanceerd om ons begrip van de nierfunctie bij oudere volwassenen te verbeteren. Het doel van het onderzoek was om meer dan 2.000 personen van 70 jaar of ouder uit de regio’s Berlijn en Brandenburg te bestuderen. De deelnemers werden gedurende een periode van meerdere jaren opgevolgd en ondergingen op gezette tijden gedetailleerde onderzoeken. “Gezien het feit dat deelnemers een gemiddelde leeftijd van 80 jaar hadden en leeftijdgerelateerde comorbiditeiten hadden, waaronder in veel gevallen kwetsbaarheid, was dit geen eenvoudige taak”, benadrukt prof. Schäffner.
Deelnemers ondergingen vijf afzonderlijke onderzoeken, gepland met tussenpozen van twee jaar. Tijdens deze onderzoeken vroegen onderzoekers de deelnemers naar hun gewoonten, ziekten en medicijnen. Ze hebben ook hun bloeddruk en nierfunctie gemeten en zowel bloed- als urinemonsters geanalyseerd. Het bleek de moeite waard te zijn: de onderzoekers brachten een schat aan gegevens over de gezondheid en gewoonten van oudere volwassenen voort – hoe omvangrijk het ook is. Een op de vijf deelnemers gaf aan dagelijks alcohol te consumeren. De helft van alle deelnemers waren ofwel rokers ofwel ex-rokers. Een op de vier deelnemers had overgewicht en een op de vier had kanker en / of diabetes. Bovendien gebruikte bijna 80 procent van de deelnemers bloeddrukverlagende medicijnen. Deze groep patiënten werd de focus van een onderzoek naar de effecten van bloeddruk op de totale mortaliteit. Een analyse van de gegevens van de onderzoekers toonde aan dat het niet altijd voordelig is voor oudere volwassenen om hun bloeddruk onder 140/90 mmHg te houden. De realiteit is in feite precies het tegenovergestelde: lagere bloeddruk wordt geassocieerd met een verhoogd risico op overlijden bij volwassenen ouder dan 80 jaar en bij volwassenen die eerder een hartaanval of beroerte hebben gehad.
De onderzoekers verzamelden ook nieuwe gegevens over de nierfunctie zoals weergegeven door de ‘glomerulaire filtratiesnelheid’. Hun bevindingen onthulden dat ongeveer de helft van alle deelnemers een nierfunctiestoornis had. De onderzoekers ontdekten ook dat de vergelijkingen die eerder werden gebruikt om iemands glomerulaire filtratiesnelheid te schatten, de nierfunctie bij oudere patiënten overschatten. “Wat dit betekent is dat onnauwkeurige schattingen ertoe kunnen leiden dat artsen behandelingsdoses instellen die te hoog zijn voor patiënten”, legt prof. Schäffner uit, die zowel nefroloog als epidemioloog is. Om deze situatie te verhelpen, werkte Prof. Schäffner samen met haar team aan een nieuwe methode voor het schatten van de nierfunctie. Voor het eerst ontwikkeld in 2012 en bestaande uit twee formules (bekend als de BIS1- en BIS2-vergelijkingen), produceert deze methode nauwkeurigere schattingen van de nierfunctie bij volwassenen van 70 jaar en ouder. “Tegenwoordig kunnen artsen deze vergelijkingen gratis gebruiken via een online GFR-calculator. Er zijn ook een aantal laboratoriumnetwerken die deze nieuwe methode hebben toegepast als onderdeel van hun testportfolio ”, zegt prof. Schäffner.
Ze is verheugd over de rijkdom aan gegevens die door de studie zijn geproduceerd en voegt eraan toe: “De Berlin Initiative Study heeft ons geholpen ons begrip van gezondheid bij ouderen te verbeteren en meer aandacht te schenken aan deze leeftijdsgroep.” Prof. Schäffner en haar team zijn tijdens het uitvoeren van verdere statistische analyses. Ze hopen erachter te komen hoe leeftijdsgerelateerde nierdaling zich in de loop van de tijd ontwikkelt en welke factoren deze ontwikkeling beïnvloeden.
Bron: Charité – Universitätsmedizin Berlin