Onderzoekers van de universiteit van Göttingen onderzoeken de relatie tussen onze lichaamsgrootte en de wereldwijde vraag naar calorieën
De hoeveelheid voedsel die nodig is om de wereldbevolking in de toekomst te voeden, is van vitaal belang. Tot op heden hebben wetenschappers deze vraag alleen bekeken vanuit het perspectief van hoeveel voedsel mensen zich kunnen veroorloven om te kopen, hoeveel voedsel gezond is of wat duurzaam kan worden geproduceerd. Onderzoekers van de Universiteit van Göttingen hebben nu echter geanalyseerd hoe de werkelijke hoeveelheid voedsel die mensen zouden willen eten waarschijnlijk zal veranderen. Een stijgende Body Mass Index (BMI), die het gewicht in relatie tot lengte evalueert, en een toenemende lichaamslengte leiden tot een duidelijke toename van de wereldwijde calorie-eisen. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE.
In de meeste landen neemt de gemiddelde lichaamslengte en lichaamsgrootte toe. Er moet meer worden gegeten om het hogere gewicht te behouden. De ontwikkelingseconoom professor Stephan Klasen, van de Faculteit Bedrijfskunde aan de Universiteit van Göttingen en zijn toenmalige promovendus, Lutz Depenbusch, hebben een scenario ontworpen om te onderzoeken hoe de calorie-inname zich tussen 2010 en 2100 zou kunnen ontwikkelen. Eerdere veranderingen in Nederland en Mexico werd gebruikt als benchmark. “De ontwikkelingen in deze landen zijn erg uitgesproken”, zegt Depenbusch, “maar ze vormen wel een realistisch scenario.” Zelfs als zowel de BMI als de lengte constant zouden blijven, zouden de wereldwijde calorievereisten nog steeds met meer dan 60 procent toenemen tegen 2100 vanwege bevolkingstoename. Met stijgende BMI, zoals waargenomen in Mexico, en toenemende hoogte, zoals gezien in Nederland, zou er een verdere toename van meer dan 18 procent zijn. Dit betekent dat de toename van de wereldwijde calorie-eisen tussen 2010 en 2100 één zou zijn derde groter, met een totale stijging van bijna 80%.
Als de wereldwijde voedselproductie niet aan deze verhoogde behoefte voldoet, vrezen de onderzoekers dat dit probleem niet zal worden beheerst door een overeenkomstige afname van de BMI. Terwijl rijkere mensen hun eetgewoonten kunnen handhaven, zouden de armen veel te lijden hebben onder hogere prijzen als gevolg van de toegenomen vraag. “Dit zou leiden tot een verhoogde consumptie van goedkoop voedsel, vaak rijk aan calorieën, maar arm aan voedingsstoffen”, zegt Depenbusch. “Als gevolg hiervan zou het lichaamsgewicht onder de armen blijven toenemen naast ondervoeding en slechtere gezondheidsresultaten.”
Originele publicatie: Lutz Depenbusch, Stephan Klasen. Het effect van grotere menselijke lichamen op de toekomstige wereldwijde calorie-eisen. PLOS ONE (2019). Doi: 10.1371 / journal.pone.0223188
Bron: Georg-August-Universität Göttingen