Hogere frequentie en hoeveelheid alcoholgebruik worden in verband gebracht met een verhoogd risico op hoofd- en nekkanker, volgens de resultaten van een studie uitgevoerd door het National Institute of Cancer Research van het National Health Research Institutes en door het National Cheng Kung University Hospital. De resultaten van deze studie zijn gepubliceerd in Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention. Hoofd- en nekkanker – inclusief kankers in de mondholte, orofarynx, hypofarynx en strottenhoofd – is een van de veel voorkomende vormen van kanker bij mannen in Taiwan. De incidentie en sterftecijfers van hoofd- en halskanker onder Taiwanese mannen zijn blijven stijgen. Momenteel staat hoofd- en halskanker op de vierde plaats voor zowel kankerincidentie als sterfte onder Taiwanese mannen.
De meeste gevallen van hoofd- en halskanker in Taiwan kunnen worden toegeschreven aan het gebruik van alcohol, betelquids en sigaretten. Inspanningen van de overheid en volksgezondheidsorganisaties hebben de prevalentie van het roken van sigaretten en kauwen op betelquid verminderd. Na de inwerkingtreding van de Tobacco Hazards Prevention Act door de Taiwanese overheid in 1997, daalde de prevalentie van sigarettenrook bij mannen van 55,1% in 1996 tot 26,4% in 2017. Evenzo daalde de prevalentie van betelquid kauwen bij mannen van 17,2% in 2007 tot 6,1% in 2017. Daarentegen is de prevalentie van alcoholgebruik in Taiwan toegenomen.
Het belangrijkste carcinogeen van alcohol is aceetaldehyde dat wordt gegenereerd door alcoholmetabolisme. Acetaldehyde geassocieerd met consumptie van alcoholische dranken wordt door het International Agency for Research on Cancer vermeld als een groep 1 carcinogeen, wat betekent dat er voldoende bewijs is om aan te geven dat het carcinogeen is voor mensen. Ongeveer de helft van de Taiwanese bevolking kan acetaldehyde niet efficiënt metaboliseren vanwege een variatie in het ALDH2-gen. Deze personen ontwikkelen na het drinken van alcohol waarschijnlijk symptomen zoals blozen in het gezicht en tachycardie. Ze hebben ook meer kans om aan alcohol gerelateerde kankers te ontwikkelen vanwege het inefficiënte metabolisme van acetaldehyde.
In de studie van de National Health Research Institutes vertoonde hypofaryngeale kanker de sterkste associatie met alcoholgebruik, gevolgd door orofaryngeale kanker en laryngeale kanker. In totaal ging 22% van de gevallen van hoofd- en halskanker gepaard met alcoholgebruik. De resultaten toonden ook aan dat de alcohol-metaboliserende genen, ADH1B en ALDH2, het risico op hoofd- en halskanker beïnvloedden. Personen met de langzame enzymactiviteit genotypen van deze twee genen hadden het hoogste risico op hoofd- en nekkanker geassocieerd met alcoholgebruik. In deze groep personen ging ongeveer de helft van de gevallen van hoofdhalskanker gepaard met alcoholgebruik. De studie toonde ook aan dat alcoholdrinkers moesten stoppen met het drinken van alcohol voor meer dan 10 jaar om het risico op hoofd- en halskanker te verlagen tot het niveau van nooit drinkers. De resultaten van dit onderzoek zijn in augustus 2017 gepubliceerd in wetenschappelijke rapporten.
De onderzoeksgroep orale kanker onderzocht ook de impact van alcoholgebruik op de overleving van hoofd- en halskankerpatiënten. De resultaten toonden aan dat patiënten met hoofd- en halskanker die alcoholdrinkers waren slechter overleefden dan degenen die geen alcoholdrinkers waren. De belangrijkste reden voor de slechtere overleving van alcohol-drinkende patiënten met hoofd- en halskanker was een hoger percentage van de diagnose in een laat stadium. Dit suggereert dat alcohol niet alleen de ontwikkeling van hoofd- en halskanker kan veroorzaken, maar ook de progressie en metastase ervan kan bevorderen; bevestiging hiervan zou echter aanvullend onderzoek vereisen.
Studies hebben ook het verband tussen alcohol en andere kankers, waaronder slokdarmkanker, colorectale kanker, borstkanker en leverkanker, in verband gebracht. Met de stijgende consumptie van alcohol in Taiwan en het hoge percentage (~ 50%) van de Taiwanese bevolking met gecompromitteerd acetaldehyde metabolisme, zullen de incidentie en sterftecijfers van aan alcohol gerelateerde kankers waarschijnlijk toenemen. Daarom zou het verminderen van het alcoholgebruik in Taiwan om het aantal aan alcohol gerelateerde kankers te verminderen een zorg voor de volksgezondheid moeten zijn.
Bron: NHRI Taiwan