Bacteriën verspreid door teken beïnvloed door vocht en onderlinge concurrentie

In een internationale studie is geen specifieke omgeving of temperatuur gevonden die gunstig is voor alle meest voorkomende ziekteverwekkers die door teken worden gedragen, omdat verschillende bacteriesoorten gedijen in verschillende omstandigheden.

Afhankelijk van de soort kunnen bacteriën die in teken voorkomen, met elkaar concurreren of elkaars verspreiding bevorderen.

Onderzoekers van de Universiteit van Helsinki, de Universiteit van Zürich en de Universiteit van Exeter hebben modellering uitgevoerd over de invloed van omgevingsfactoren op het voorkomen van menspathogene bacteriën in de schapenteken (Ixodes ricinus), een tekensoort die veel voorkomt in Europa.

De onderzoekers verzamelden schapentekens in de Zwitserse Alpen van valleien tot aan de limiet van hun verspreidingsgebied, en identificeerden alle mogelijke pathogene bacteriën die in de teken leven. Een aantal Borrelia-soorten, die Lyme-borreliose veroorzaken, en Rickettsia-soorten, die gevlekte koorts veroorzaken, werden in de teken gevonden.

Volgens de onderzoekers vertoonde de modellering geen enkele omgevingsfactor om de ziekteverwekkers duidelijk te bevorderen of te schaden. Individuele ziekteverwekkers gedragen door teken hadden verschillende reacties op hun omgevingscondities, waardoor het moeilijk is om de impact van klimaatverandering te beoordelen.

“De temperatuur heeft bijvoorbeeld een verwaarloosbaar effect op de soorten ziekteverwekkende teken die bacteriën hebben. Belangrijker zijn factoren die verband houden met de vochtigheid van de omgeving, zoals het aspect en de helling van de locaties. Borrelia afzelii komt vaker voor op hellingen op het noorden, die vochtiger zijn dan de warmere zuidelijke, terwijl de Rickettsia-soort vaker voorkomt op steilere hellingen die ook droger zijn vanwege sterkere waterafvoer, ”legt Tuomas Aivelo uit, een postdoctorale onderzoeker aan de faculteit Biologische en Milieuwetenschappen, Universiteit van Helsinki.

Het verzamelen van monsters uit verschillende hoogtegraden is een praktische manier om de effecten van omgevingsomstandigheden te bestuderen.

“Ondanks de korte afstanden zijn teken uit verschillende habitats gemakkelijk vergelijkbaar. Een verandering van een enkele kilometer in de verticaal is het equivalent van een overgang van ongeveer 1.000 kilometer tussen zuid en noord. In de laagste regionen van het studiegebied komt de gemiddelde temperatuur overeen met een heter dan gemiddelde Finse zomerdag, terwijl de zomertemperaturen in de bovenste regionen van het gebied meer dan een kilometer hoger lijken op een gemiddelde zomer in Midden-Finland. ”

De onderzoekers ontdekten dat de teken waarschijnlijk tegelijkertijd met veel ziekteverwekkers besmet zouden raken. Met andere woorden, ze kunnen co-infectie bevorderen.

Persbericht UNIVERSITY OF HELSINKI

Tuomas Aivelo​, Anna Norberg ja Barbara Tschirren. Bacterial microbiota composition of Ixodes ricinus ticks: the role of environmental variation, tick characteristics and microbial interactions. PeerJ 19 Dec 2019. DOI: 10.7717/peerj.8217