Een multidisciplinair team van wetenschappers uit Granada, Spanje, heeft bisfenol A (BPA) en parabenen (PB’s) ontdekt in een breed scala aan medische medische hulpmiddelen, stoffen en persoonlijke verzorgingsproducten die gewoonlijk worden gebruikt in neonatale intensive care-eenheden (NICU’s) in het ziekenhuis in direct contact met pasgeboren baby’s.
Onder de 50 geanalyseerde items waren plastic spuiten, voedingsslangen en katheters, zuurstofmaskers, endotracheale slangen, producten voor persoonlijke verzorging, verbandmiddelen, kleding, luier verschonende matten en matrasbeschermers. De bevindingen zijn gepubliceerd in Environmental Health Perspectives, het meest prestigieuze tijdschrift ter wereld op het gebied van milieugezondheid.
Een multidisciplinair team van wetenschappers uit Granada heeft voor de eerste keer gewaarschuwd voor de aanwezigheid van bisfenol A (BPA) en parabenen (PB’s) in een breed scala van medische medische hulpmiddelen, stoffen, producten voor persoonlijke verzorging (inclusief actuele crèmes) en voedingssupplementen in neonatale intensive care units (NICU’s) van ziekenhuizen die rechtstreeks in contact komen met pasgeboren baby’s.
Een artikel dat vandaag is gepubliceerd in Environmental Health Perspectives (het meest prestigieuze tijdschrift ter wereld op het gebied van milieugezondheid) legt uit hoe de onderzoekers meer dan 50 items analyseerden die routinematig in direct contact komen met baby’s die met een zeer laag geboortegewicht zijn geboren, tijdens hun verblijf in ziekenhuis. Ze waarschuwen dat dergelijke baby’s per ongeluk op verschillende manieren worden blootgesteld aan BPA en PB’s – transdermaal, spijsvertering, respiratoir, intraveneus of parenteraal. Blootstelling aan deze twee hormoonontregelende stoffen is in verband gebracht met een aantal disfuncties die leiden tot verschillende ziekten bij zowel kinderen als volwassenen.
Onder de in het onderzoek geanalyseerde items waren plastic spuiten en buizen voor de intraveneuze toediening van vloeistoffen of parenterale voeding; plastic nasogastrische en enterale voedingsslangen; zuurstofmaskers en endotracheale buizen; en een breed scala aan cardiopulmonale bypasscircuits, verbanden, verbanden en elektroden. Andere specifieke babyproducten werden ook geanalyseerd, zoals producten voor persoonlijke verzorging, bepaalde stoffen, luierveranderende matten en matrasbeschermers.
Bron: University of Granada