Alzheimer ontdekking
Wetenschappers van de universiteiten van St. Andrews en Edinburgh hebben de functies van het hersengebied waar Alzheimer begint ontdekt en hoop geboden voor de ontwikkeling van toekomstige behandelingen.
De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie waarbij meer dan 520.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk aan de aandoening lijden.
De eerste symptomen van deze progressieve aandoening (die het gevolg is van degeneratie van geheugennetwerken in de hersenen) zijn problemen met het onthouden van de dingen die ons zijn overkomen. Dit type geheugen wordt episodisch geheugen genoemd.
Het nieuwe onderzoek, vandaag gepubliceerd (donderdag 12 december) in Current Biology en uitgevoerd aan de Universiteiten van St. Andrews en Edinburgh, was gericht op een van de eerste hersengebieden die veranderingen in Alzheimer vertoonde – de laterale entorhinale cortex (LEC).
De LEC bestaat uit lagen cellen die complexe netwerken van verbindingen met andere hersengebieden vormen en bevat subsystemen met verschillende geheugenfuncties.
Het onderzoeksteam, geleid door dr. Brianna Vandrey nu van de universiteit van Edinburgh, ontdekte dat wanneer een bepaald verband tussen een van de lagen van de LEC en de hippocampus niet goed werkt, het episodisch geheugen wordt aangetast, terwijl eenvoudigere vormen van geheugen onaangetast blijven.
Dr. James Ainge van de School of Psychology and Neuroscience aan de Universiteit van St. Andrews zei: “Dit onderzoek is belangrijk omdat het ons een zeer specifiek doel geeft bij het ontwikkelen van behandelingen en strategieën om neurodegeneratie bij de ziekte van Alzheimer te voorkomen.”
Om de vroege stadia van Alzheimer te begrijpen en behandelingen te ontwikkelen die degeneratie in de hersenen kunnen voorkomen, is het belangrijk om te bestuderen hoe de hersenen episodisch geheugen ondersteunen en hoe schade aan de hersenen kan leiden tot episodische geheugenstoornissen.
Met dank aan University of St Andrews