Stress in combinatie met blootstelling aan toevoegingen in plastics tijdens de late zwangerschap verhogen het risico op een vroeggeboorte
De studie meldt dat moeders die stress rapporteerden en ook hoge niveaus van ftalaten [2] in hun urine hadden, bleken meer kans te hebben om vroegtijdig te bevallen. Het laatste kwartaal van de zwangerschap is de problematische periode.
De studie is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Environment International [3]. De studie is het eerste onderzoek bij zwangere vrouwen dat een verband analyseert tussen stress en ftalaten enerzijds en vroeggeboorte anderzijds.
Ftalaten zijn chemicaliën die voorkomen in kunststoffen, producten voor persoonlijke verzorging en elektronica. Deze bevindingen zijn de meest recente uitkomst van de TEDIS-studie [4]. In die studie werden – tussen 2010 en 2012 – 783 vrouwen gevolgd tijdens hun zwangerschap.
“Zowel blootstelling aan ftalaten als hoge niveaus van stress zijn elk afzonderlijk in verband gebracht met vroeggeboorten (een geboorte vóór de 37ste week van de zwangerschap). Maar hoe deze twee risicofactoren elkaar kunnen beïnvloeden was nog niet eerder onderzocht”, zegt auteur Emily Barrett. “Ons onderzoek suggereert dat het derde trimester het kritieke venster is voor deze risico’s”. Barrett is universitair hoofddocent aan Rutgers’ Instituut voor Volksgezondheid, Milieu en Gezondheidswetenschappen (Rutgers School of Public Health and Environmental and Occupational Health Sciences Institute).
Mensen worden blootgesteld aan ftalaten door het eten en drinken van verpakte levensmiddelen waarvan de verpakkingen de chemicaliën bevatten. Andere mogelijkheden zijn ’besmette’ voedselverwerkende apparatuur, via de huid door producten voor persoonlijke verzorging en door het inademen van lucht waar ftalaten in voorkomen.
Hoewel stress op zichzelf geen verband houdt met de blootstelling aan deze kunststof-additieven kan stress wel het immuunsysteem negatief beïnvloeden. Dat kan leiden tot ontstekingen en verstoorde hormoonspiegels. Daardoor worden vrouwen wellicht kwetsbaarder voor de nadelige effecten van de blootstelling aan ftalaten.
Barrett zegt dat er ook andere factoren van invloed kunnen zijn op het effect van zwangerschapsstress op de gezondheid van het kind: hoe wordt de stress ervaren, in hoeverre wordt de stress verminderd door sociale ondersteuning, hoeveel stressgebeurtenissen hebben er plaatsgevonden?
Barrett beveelt zwangere vrouwen aan hun blootstelling aan ftalaten te beperken. Dat kan door minder industriële levensmiddelen te consumeren en minder plastic en producten voor persoonlijke verzorging te gebruiken.
De onderzoekers analyseerden urinemonsters op ftalaten. Die monsters werden tijdens de zwangerschap van de onderzochte vrouwen waren afgenomen in het kader van de TEDIS-studie. Verder bekeken ze vragenlijsten die de vrouwen hadden ingevuld over stressvolle gebeurtenissen tijdens het derde trimester van hun zwangerschap. De vragen hadden betrekking op zaken zoals werkloos worden, ernstige ziekte, overlijden van familieleden, relatieproblemen en problemen op het juridische en financiële vlak. Ongeveer 9 procent van de vrouwen beviel te vroeg, Bij die groep vroegbevallers was de geboorte bij 70 procent spontaan.
“Moeders met hoge niveaus van ftalaten in hun urine die ook stresssituaties hadden gerapporteerd hadden meer kans om vroegtijdig te bevallen”, zegt Barrett. “We denken dat stress het lichaam kwetsbaarder kan maken voor de effecten van chemicaliën zoals ftalaten in onze omgeving”.
Vertaling: Dick Schrauwen [1]
Verwijzingen
[1] Bewerking van het onderstaande persbericht (door Patti Verbanas)
– https://news.rutgers.edu/research-news/stress-plastic-additives-late-pregnancy-raise-risk-premature-birth/20191114#.Xc1XwS2ZOGQ
[2] Ftalaten, phthalates
– https://nl.wikipedia.org/wiki/Ftalaat
– https://en.wikipedia.org/wiki/Phthalate
[3] Publicatie
– https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412019321786
[4] TEDIS (The Infant Development and the Environment Study)
– https://icahn.mssm.edu/about/departments/environmental-public-health/research/tides