Nieuw onderzoek dat vandaag is gepubliceerd in JAMA Psychiatry toont voor het eerst aan dat patiënten met stemmings- en angststoornissen dezelfde afwijkingen vertonen in hersengebieden die betrokken zijn bij emotionele en cognitieve controle.
De bevindingen zijn veelbelovend voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen gericht op deze hersengebieden bij patiënten met een depressieve stoornis, bipolaire stoornis, posttraumatische stressstoornis en angststoornissen.
“Deze bevindingen van de beeldvorming van de hersenen bieden een wetenschappelijk onderbouwde verklaring waarom patiënten met stemmings- en angststoornissen ‘vastzitten’ aan negatieve stemmingsstoornissen,” zei Dr. Sophia Frangou, senior auteur van de studie en professor psychiatrie aan UBC. “Ze bevestigen ook de ervaring van de patiënt dat hij niet in staat is te stoppen en te stoppen met negatieve gedachten en gevoelens.”
Stemmings- en angststoornissen zijn wereldwijd goed voor bijna 65 procent van psychosociale handicaps en vormen een grote uitdaging voor de volksgezondheid. In Canada zal een op de drie – of ongeveer 9,1 miljoen mensen – worden getroffen door psychische aandoeningen tijdens hun leven, volgens Statistics Canada. De bepalende symptomen van deze aandoeningen zijn aanhoudende of terugkerende negatieve gevoelens, voornamelijk depressie en angst.
Frangou, die recentelijk lid werd van UBC als President’s Excellence Chair in Brain Health aan het Djavad Mowafaghian Center for Brain Health van UBC, startte dit onderzoek als hoofd van het onderzoeksteam van de Icahn School of Medicine op Mount Sinai, New York.
Voor de studie analyseerden Frangou en haar onderzoeksteam meer dan 9.000 hersenscans van eerder gepubliceerde studies waarin de hersenactiviteit van gezonde volwassenen werd vergeleken met die met een diagnose van een stemmings- of angststoornis, variërend van een ernstige depressie tot een posttraumatische stressstoornis.
Feedback verzenden
Ze ontdekten dat patiënten abnormaal lage activiteit vertoonden in de ibinnenste prefrontale en pariëtale cortex, de insula en de putamen – gebieden die belangrijke delen van het hersencircuit zijn voor emotionele en cognitieve controle en verantwoordelijk zijn voor het stoppen van lopende mentale activiteiten en het overschakelen naar nieuwe . Ze ontdekten ook hyperactiviteit in de voorste cingulate cortex, de linker amygdala en de thalamus, die samenwerken om emotionele gedachten en gevoelens te verwerken.
Na haar overstap naar UBC is Frangou van plan verder onderzoek te doen om deze bevindingen te benutten voor meer gerichte interventies, zoals niet-invasieve simulatie van specifieke hersengebieden, die de resultaten kunnen verbeteren voor mensen met een stemmings- en angststoornis.
Aangenomen wordt dat de studie tot op heden de grootste analyse is van hersenscans van patiënten met stemmings- en angststoornissen. Het werd gefinancierd door het National Institute of Mental Health in de VS, de Duitse onderzoeksfinancieringsorganisatie Deutsche Forschungsgemeinschaft en het Horizon 2020-onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie.
Vertaling: Pieter Tau
November 2019