Huidbacteriën kunnen beschermen tegen eczeem en symptomen verergeren

Bacteriën op de huid kunnen zowel beschermen tegen atopisch eczeem [2] als de symptomen daarvan verergeren.

Inflammatoire darmziekten (inflammatory bowel disease) [3] wordt al behandeld door darmmicroben van gezonde mensen te verplaatsen naar patiënten. Het kan ook mogelijk worden om ziekten van en schade aan de huid te behandelen door de samenstelling van het microbioom – het geheel van microben – op de huid te verbeteren.

Atopische dermatitis is een chronische huidziekte die zich meestal ontwikkelt in de kindertijd en openbaart als een droge, rode en jeukende uitslag. Psoriasis [4] is een chronische huiduitslag die zich meestal alleen op volwassen leeftijd ontwikkelt en zich manifesteert als duidelijk herkenbare schilferige plekken. Beide ziekten leiden tot een aanzienlijk vermindering van de kwaliteit van leven.

Vooralsnog is het niet bekend waarom bepaalde mensen atopisch eczeem of psoriasis ontwikkelen, terwijl anderen dat niet doen. Wel is duidelijk dat zowel genen als omgevingsfactoren een rol spelen. De micro-organismen op de huid zijn waarschijnlijk een belangrijke schakel in de interactie tussen de externe omgeving en het immuunsysteem van de huid.

Duizenden microben (bacteriën, schimmels en virussen) leven op een gezonde huid en hun samenstelling varieert per leeftijd, huidoppervlak en individu. De meeste huidbacteriën behoren tot wat bekend staat als de normale huidflora. Met andere woorden: het zijn geen ziekteverwekkers maar perken de groei van ziekteverwekkende bacteriën juist in.

“De diversiteit en balans van de huid- en darmflora hebben een aanzienlijk effect op onze gezondheid. Recent onderzoek toont aan dat microben op de huid zowel tegen ziekten kunnen beschermen als de huid kunnen helpen sneller te genezen”, legt professor Harri Alenius uit.

Alenius coördineerde MAARS [5] – een uitgebreid onderzoeksproject gefinancierd door de EU. In dit project werd het belang van huidbacteriën voor atopische dermatitis en psoriasis onderzocht. De Universiteit van Helsinki en het Karolinska Institutet (Karolinska Instituut) [8] waren centrale bijdragers aan het MAARS-project.

Staphylococcus aureus [6] is een ziekteverwekkende bacteriesoort die op de huid wordt aangetroffen en bij atopische dermatitis vaak de uitslag binnendringt.

De bevindingen van het MAARS-project – onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications [7] – tonen aan dat Staphylococcus aureus veel vaker voorkomt bij atopische uitslag dan op een gezonde huid. Tegelijkertijd neemt de hoeveelheid Lactobacillus, Cutibacterium, Finegoldia [9] en andere beschermende soorten bacteriën af. Een andere bevinding was dat de overvloed aan Staphylococcus aureus en de toxines en metabolieten die deze bacteriën afscheiden een (negatief) effect hebben op de ondersteunende structuur en afweermechanismen van de huid.

In het geval van psoriasis was de samenstelling van het microbioom van de huid veranderd. Maar er leefden geen specifieke bacteriesoorten op de uitslag.

“Op dit moment weten we nog niet veel over de rol van micro-organismen op de huid bij het ontstaan ??van huidziekten. Deze nieuwe bevindingen helpen de wederzijdse interactie van het huidmicrobioom en het lichaam te begrijpen in termen van de mechanismen die ziektes veroorzaken”, zegt Docent Nanna Fyhrquist, de hoofdauteur van het artikel. “Dit verbeterde begrip maakt de ontwikkeling van nieuwe therapeutische methoden mogelijk”.
Inflammatoire darmziekten worden al behandeld door de normale micro-organismen van de darmflora van gezonde personen over te brengen naar patiënten. De onderzoekers geloven dat het ook mogelijk kan worden om chronische inflammatoire huidziekten te behandelen door die omstandigheden op de huid te creëren die het evenwicht in de microbiële gemeenschap herstelt en het aantal weldadige, beschermende bacteriën vergroot.

Vertaling: Dick Schrauwen [1]

Verwijzingen

[1] Bewerking van het onderstaande persbericht
– https://tinyurl.com/yyeeslsb

[2] Atopische dermatitus, constitutioneel eczeem, atopisch eczeem, neurodermitis
– https://nl.wikipedia.org/wiki/Constitutioneel_eczeem

[3] Inflammatoire darmziekten, inflammatory bowel disease
– https://nl.wikipedia.org/wiki/Inflammatory_bowel_disease

[4] Psoriasis
– https://nl.wikipedia.org/wiki/Psoriasis

[5] MAARS
– https://www.maars.eu/

[6] Staphylococcus aureus
– https://en.wikipedia.org/wiki/Staphylococcus_aureus

[7] Artikel: ‘Nanna Fyhrquist en anderen; Microbe-host interplay in atopic dermatitis and psoriasis. In: Nature Communications’
– https://www.nature.com/articles/s41467-019-12253-y

[8] Karolinska Instituut
– https://ki.se/en

[9] Lactobacillus, Cutibacterium, Finegoldia
– https://nl.wikipedia.org/wiki/Lactobacillus
– https://nl.wikipedia.org/wiki/Cutibacterium_acnes
– https://en.wikipedia.org/wiki/Finegoldia

November 2019