Titaandioxide uit zonnecrèmes vervuilt stranden, ontdekken wetenschappers

Volgens wetenschappers uit de VS komt er uit zonnebrandmiddelen van badgasten een belangrijke hoeveelheid van het vervuilende TiO2 (titaandioxide) vrij die in zee achterblijft. Deze stof kan schadelijk zijn voor het leven in zee. Deze studie, naar onderzoek gedaan op de stranden in het zuiden van Frankrijk, werd gepresenteerd op de Goldschmidt geochemistry-conferentie in Boston.

TiO2 is een van de hoofdbestanddelen in zonnebrandmiddelen, waarin het beschermt tegen schadelijke uv-straling; de meeste grote instituten beschouwen het over het algemeen als veilig voor mensen in de concentraties die worden gebruikt in deze zonnebrandmiddelen; maar geconcentreerd TiO2 of langdurige blootstelling kan een giftige uitwerking hebben op diverse vissoorten en andere waterorganismen.

In veel zonnebrandmiddelen is TiO2 aanwezig als minieme nanodeeltjes die omhuld worden door beschermende chemicaliën. Omdat de afmeting van de deeltjes uiterst klein is, reflecteert het nano-titaandioxide het zichtbare licht niet, maar absorbeert het uv-licht waardoor een transparante barrière ontstaat die de huid beschermt tegen schadelijke straling van de zon.

De onderzoekers vonden dat de nanodeeltjes in water hun beschermlaag kunnen verliezen onder invloed van uv-licht of de samenstelling van het zeewater waardoor meer van het giftige TiO2 in het watermilieu terecht komt.

Op 3 stranden in de buurt van Marseille (Frankrijk) hebben ze de TiO2-concentraties gemeten, en verder bekeken ze hoeveel zonnebrandmiddel de badgasten gebruikten en hoe vaak ze het water in gingen. Het onderzoeksteam kwam zo op dagelijks 15 tot 45 microgram TiO2 per liter, wat neerkomt op enkele kilogrammen nanodeeltjes per strand per zomerseizoen.

Hoofdonderzoeker Dr. Jérôme Labille (Labex Serenade / Aix-Marseille Université / CNRS, Aix en Provence, Frankrijk) vertelde het volgende:
“Bijvoorbeeld, we hebben berekend dat op een klein strand waar dagelijks ongeveer 3000 mensen kwamen, er ongeveer 68 kg zonnecrème per dag werd gebruikt, oftewel 2,2 ton gedurende de toptijd in de zomer. Als we daarbij in redelijkheid aannemen dat de helft van de gebruikte crèmes 5% titaandioxide bevat, dan betekent dit dat per dag 1,7 kg titaandioxide vrijkomt.

Dat loopt op tot ongeveer 54 kg in de 2 maanden van hoogzomer en dat is een hoeveelheid van betekenis. Natuurlijk is de zee min of meer altijd in beweging, waardoor een deel van de titaandioxidevervuiling over een groter gebied verspreid wordt. Maar toch verwachten we een toename van de hoeveelheid titaandioxide in de kustwateren waardoor het zeeleven aldaar kan worden aangetast. In recreatiegebieden met stilstaand water, zoals meren of zwembaden met zeewater, vindt er geen verspreiding plaats en het ligt in de verwachting dat de toename daar nog veel duidelijker zal zijn.

Het is wel belangrijk om dit in het juiste perspectief te houden: titaandioxide is een verontreinigende stof en we moeten maatregelen nemen om te proberen de concentratie TiO2 in het water te verlagen, waar het schadelijk kan zijn voor vissen en andere organismen. Maar het is ook heel belangrijk dat zonaanbidders zonnebrandmiddelen blijven gebruiken om hun huid te beschermen; de vervuiling met titaandioxide moet aangepakt worden door de fabrikanten en mogelijk via wetgeving, en we hebben goede feedback gehad van de fabrikanten waar we mee samenwerken.”

De onderzoekers merkten op dat begin juli van dit jaar op Hawaï bepaalde zonnecrèmes verboden werden waarvan was gebleken dat ze schadelijk waren voor de koraalriffen (dit werd niet door titaandioxide veroorzaakt).

Dr. Labille vervolgde: “Het goede nieuws is dat we bezig zijn met het ontwikkelen van uv-filters, gebaseerd op nanodeeltjes, en samenstellingen van zonnecrèmes die de mogelijke schade door titaandioxide zullen verminderen. We bekijken of we zonnecrèmes kunnen ontwikkelen die ‘veilig door ontwerp’ zijn waarbij het verlies en schadelijkheid van nanodeeltjes minimaal zal zijn, dus we verwachten dat een oplossing voor dit probleem niet ver weg meer is.”

In zijn commentaar zei dr. Thilo Hofmann van de universiteit van Wenen: “Dit onderzoek is van speciale betekenis omdat het voor het eerst aantoont hoe nanodeeltjes uit cosmetica invloed kunnen hebben op het waterleven. Een eerdere studie door onze groep liet dit al zien voor meren en rivieren, maar dit is het eerste onderzoek waarbij naar het zeemilieu gekeken is.”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3423755/

Vertaling: Gerda Gjaltema



Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel



Naar het overige nieuws van vandaag