Kunstmatige zoetstoffen hebben toxische effecten op darmbacteriën

AMERICAN ASSOCIATES, BEN-GURION UNIVERSITY OF THE NEGEV

Door de FDA goedgekeurde kunstmatige zoetstoffen en sportsupplementen blijken toxisch te zijn voor verterings-darmbacteriën, volgens een nieuw artikel, gepubliceerd in Molecules, door onderzoekers van de Ben-Gurion University of the Negev (BGU) in Israël en de Nanyang Technological University in Singapore.

De samen uitgevoerde studie toonde de relatieve toxiciteit aan van zes kunstmatige zoetstoffen (aspartaam, sucralose, sacharine, neotaam, advantaam, en acesulfaam-K) en 10 sport-supplementen die deze kunstmatige zoetstoffen bevatten. De bacteriën die in het maagdarmstelsel gevonden werden, werden toxisch wanneer ze blootgesteld werden aan concentraties van slechts één mg./ml. van de kunstmatige zoetstoffen.

“We modificeerden bioluminescente e coli bacteriën, welke oplichten als ze toxische stoffen detecteren en zich gedragen als een sensormodel, representatief voor het complexe microbiële systeem” aldus professor Ariel Kushmaro, John A. Ungar Chair in biotechnologie in het Avram and Stella Goldstein-Goren Department of Biotechnology Engineering, en lid van het Ilse Katz Institute for Nanoscale Science and Technology en het National Institute for Biotechnology in the Negev. “Dit is verder bewijs dat het consumeren van kunstmatige zoetstoffen de microbiële activiteit in de darmen nadelig beïnvloedt, hetgeen een breed scala aan gezondheidsproblemen kan veroorzaken”.

Kunstmatige zoetstoffen worden gebruikt in ontelbare voedingsmiddelen en frisdranken waarin minder suiker zit. Vele mensen consumeren dit toegevoegde ingrediënt zonder dat ze het weten. Bovendien zijn kunstmatige zoetstoffen geïdentificeerd als alarmerende vervuilers van de omgeving, en worden teruggevonden in drinkwater, oppervlaktewater, en grondwaterlagen.

“De resultaten van deze studie zouden kunnen helpen om de relatieve toxiciteit van kunstmatige zoetstoffen en het potentieel van negatieve effecten op de bacteriële gemeenschap in de darmen, alsmede op de omgeving, te begrijpen. Daarnaast, kan het geteste bioluminescente bacterie-panel mogelijk gebruikt worden om kunstmatige zoetstoffen in de omgeving te detecteren”, zegt professor Kushmaro.

Overige onderzoekers die deelnamen aan de studie van de Ben-Gurion University zijn Dorin Harpaz, Ph.D. student en professor Robert S Marks. Andere onderzoekers zijn Trish H P. Koon, Alfred I. Y. Tok, Loo Pin Yeo, Francesca Cecchini, en Evgeni Eltzov. “Measuring Artifical Sweeteners Toxicity Using a Bioluminescent Bacterial Panel.” Molecules 2018, 23 (10), 2454 doi.org/10.3390/molecules23102454.

Vertaling: Arnoud

 



Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel



Naar het overige nieuws van vandaag